- Trodde det var et stort steg videre

Ikke alle blir stjerner av å gå på McCartney-skolen, som fyller 10 år.

(Dagbladet.no): I dag er det nøyaktig 10 år siden Paul McCartney og Mark Featherstone-Witty kunne ønske unge, talentfulle musikere velkommen til The Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA).

Skolen var opprinnelig McCartneys og Beatles-kollega George Harrisons gamle Grammar School, og kostet fem års slit og 240 millioner å få i stand.

Jippo

I det første kullet i 1996 var det 21 nordmenn. I dag er noen av dem tilbake for å stå på scenen under LIPAs store 10-årsfeiring.

Blant dem er skuespiller Heidi Gjermundsen Broch, gift med skuespillerkollega Nicolai Cleve Broch og kjent fra oppsetninger som My Fair Lady og Edith Piaf. Hun har gode minner fra tiden på McCartney-skolen.

- Det var veldig fint å gå der. Spesielt likte jeg kombinasjonen av det å reise vekk fra Norge og det å komme inn i et internasjonalt miljø, sier Gjermundsen Broch til Dagbladet.no mellom prøvene til jubileumsforestillingen.

Hun ble tatt opp på musikklinja, men siden det var teater hun ville satse på, droppet hun ut etter to år. Gjermundsen Broch synes det er vanskelig å peke konkret på hva hun lærte ved å gå på LIPA.

- Akkurat det med McCartney ble en jippo-greie da skolen åpnet. Han har ikke tilført noe av inspirasjon utover det.

HADDE EN DRØM: Beatles-stjernen hadde en drøm om å redde hjembyen Liverpool ved å starte en skole. Men ikke alle som går på McCartney-skolen får drømmen om artistkarriere oppfylt. Foto: SCANPIX
HADDE EN DRØM: Beatles-stjernen hadde en drøm om å redde hjembyen Liverpool ved å starte en skole. Men ikke alle som går på McCartney-skolen får drømmen om artistkarriere oppfylt. Foto: SCANPIX Vis mer

Inspirert av «Fame»

Det var Beatles-produsent Sir George Martin som førte McCartney og Featherstone Witty sammen.

Da de to møttes hadde McCartney en idé om å redde hjembyen Liverpool ved å starte en skole, mens Featherstone-Witty hadde en skole uten innhold. Sistnevnte hadde fått ideen om å starte en skole for unge håpefulle artister fra 80-tallsfilmen «Fame».

Skolen som Featherstone-Witty og McCartney driver, tar mål av seg til å lære studentene å få innpass i og overleve i teater- og showbusinessverdenen. Hvert år tar LIPA inn 1250 studenter, hvorav et tjuetalls studenter er norske.

Mer modne

På kontoret har Featherstone-Witty et stort norsk flagg.

- De norske studentene har verken vært mer eller mindre talentfulle enn de andre, men de er mer modne og kjenner seg selv bedre enn de andre studentene, sier han til Aftenposten.

Trodde det var et stort skritt

Sammen med Gjermundsen Broch i det første kullet gikk også Lisa Stokke. Hun skulle egentlig også ha vært med på dagens forestilling, men måtte melde avbud på grunn av Broadway-audition.

Men ikke alle som har gått på LIPA har klart å skape seg et kjent navn. I fjor ga Manuela Hofer ut EP-en «The Evolution» uten at det skapte for mye oppmerksomhet og støy.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg kom inn. Jeg følte virkelig at det var et stort skritt videre, sier Hofer til Dagbladet.no.

Hun gikk på LIPA i 1998-99 og lærte mye om studiojobbing.

- Håpet var at jeg skulle gjøre meg helt uavhengig av musikkprodusentene og kunne lage min egen musikk, sier Hofer, som tidligere har uttalt at musikken hennes sammenliknes med Tanita Tikaram og Suzanne Vega.

<B> LITT JIPPO:</B> Skuespiller Heidi Gjermundsen Broch likte det internasjonale miljøet ved LIPA, men synes det er vanskelig å peke på hva annet hun lærte. Her spiller hun Edith Piaf.
<B>NOEN ER STJERNER:</B> Noen er allerede stjerner før de går på McCartney-skolen. Slik som Bee Gees\' Tim Robbin.