Trodde du at du fikk se hele filmen på Netflix?

- Hvis man går på Netflix for å se «Ringenes herre», ber man om å få en bjelke midt i øyet, sier filmviter Brita Møystad.

(Dagbladet): Det er ikke alltid sånn at du får hele filmen når du legger deg ned på sofaen med nettbrettet for å se en favorittfilm om igjen på strømmetjenesten Netflix. Den amerikanske giganten, som i fjor høst ble lansert i Norge, gjengir nemlig ikke alltid hele bildet. Ofte er bildet beskåret fra slik Quentin Tarantino eller Paul Thomas Anderson egentlig ønsket at filmen skulle ses.

Øverst i denne saken kan du se et klipp fra «There Will Be Blood» (2007) med originalbildet og så det samme klippet fra Netflix.

Det er ikke noe nytt at filmer beskjæres når de skal over i andre formater etter livet på kino. I gamledager, da ingen hadde widescreen-tv-er, var det vanlig at tv-filmer ble beskåret, for å unngå en svart stripe over og under bildet. Da fulgte det gjerne med en advarsel til seerne om at nettopp dette har blitt gjort, men slik er det ikke på Netflix. Det er blant annet dette som provoserer filmelskere.

I en bloggpost spør filmskaper og filmskribent Jason Bailey «Hvorfor beskjærer Netflix filmer i hemmelighet?». Bailey refererer til filmbloggen «What Netflix Does» som publiserer originalbilder fra filmer ved siden av Netflix-versjonen av det samme bildet.

- Netflix-film betyr bråk Filmviter - og Netflix-bruker - Brita Møystad er fullt klar over beskjæringen av bilder i filmer som streames, men sliter med å bli veldig provosert. Netflix handler uansett ikke om den gode filmopplevelsen.

- Det er så tidlig ennå, streaming er helt i begynnelsen. At alle formatene ikke er på plass, må vi nok leve med en stund. Jeg er sikker på at formatet blir bedre etterhvert, nå sitter vi rundt leirbålet og sier «streeeeaming», etterhvert blir det grill og stekeovn, sier Brita Møystad til Dagbladet, før hun fortsetter:

- De fleste av oss ser ikke Netflix-film i fullt alvor. Det er tv-seriene man først og fremst ser, da er ikke det visuelle behovet det samme. Hvis man går på Netflix for å se «Ringenes herre» (filmene er ikke tilgjengelig på Netflix, journ.anm.), ber man om bråk, om å få en bjelke midt i øyet. De store visuelle historiene gjør seg best på kino, men de beste fortellingene er på tv.

PLANET OF THE APES: Storfilmen fra 1968 er croppet langt mer enn nyere filmer. Den røde rammen er bildet du får på Netflix. Skjermdump fra What Netflix Does.
PLANET OF THE APES: Storfilmen fra 1968 er croppet langt mer enn nyere filmer. Den røde rammen er bildet du får på Netflix. Skjermdump fra What Netflix Does. Vis mer

- Hvilke tv-serier anbefaler du om dagen?

- Jeg har akkurat gjort meg ferdig med «Orange Is the New Black» (2013-), og så er den siste sesongen av «Dexter» (2006-) i gang. Ellers sitter jeg og er sur på Newsroom. Det er, ja, jeg får eksem når jeg tenker på det. At de har brukt (...), ja, det var uutholdelig, sier Møystad, som har skrevet om serien hos Comoyo.

- Om sommeren går jeg alltid tilbake igjen til gamle klassikere som «All About Eve» (1950), gammel Hitchcock. En svart-hvitt-film sent på kvelden, da er det sommer.

Netflix-suksess Selv med kritisk blikk mot beskjæring av filmer, har uansett dagen vært fantastisk for Netflix. I dag skapte de historie, da de fikk Emmy-nominasjoner for «House of Cards» (2013-).

Politikerthrilleren med Kevin Spacey i hovedrollen er dermed den første serien som nomineres til den gjeve prisen, uten at den har gått på tv. «House of Cards» skapte også historie ved å slippe samtlige 13 episoder fra sesong én samtidig.

- Det er helt fabelaktig, sier Brita Møystad. Det lover så godt for alle oss som ikke orker å gå ut lenger. Som vil ha maten og underholdningen hjem. Det er veldig fascinerende at det å vente på noe en hel uke, virker veldig gammeldags. Det skaper utfordring for alle som lager tv, at vi ikke gidder å vente, men det betyr at de må produsere mer enda fortere.

- Men er det ikke også noe fint når man kan gå og glede seg ei uke til den siste episode av en serie man elsker?

HODET ER BORTE: Transporter fra 2002 har også fått seg en runde med skjærekniven.
HODET ER BORTE: Transporter fra 2002 har også fått seg en runde med skjærekniven. Vis mer

- Hvor har du dette fra? Episodene varer i 13 timer i stedet for én. Det øker presset på produksjonsselskapene. Da får de mer jobb - og vi får mer underholdning, forklarer filmviter Brita Møystad.

Netflix: - Kvalitetskontrollen svikter Kommunikasjonsdirektør i Netflix, Joris Evers, sier at beskjæringen av bildene skyldes at kvalitetskontrollen sviktr.

- Vi ønsker å tilby den originale bildestørrelsen på samtlig titler på Netflix. Dessverre svikter av og til våre kvalitetskontroller og vi ender opp med feil versjon av en film. Når vi oppdager feil som dette, jobber vi med å erstatte den så fort som mulig, skriver Evers i en epost via Netflix' norske kommunikasjonsbyrå, Släger.

BRITA PÅ KINO: Brita Møystad er på forhåndsvisning av «Ringenes herre: To tårn» i 2002, på Colosseum kino. Ifølge Møystad er det å streame en slik film som å få en bjelke i øyet, selv om det kanskjer er en litt bibelsk metafor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRITA PÅ KINO: Brita Møystad er på forhåndsvisning av «Ringenes herre: To tårn» i 2002, på Colosseum kino. Ifølge Møystad er det å streame en slik film som å få en bjelke i øyet, selv om det kanskjer er en litt bibelsk metafor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer