Trodde du dette om internettet i 1995?

For 17 år siden spådde disse femteklassingene nettets framtid. Nå er de selv blitt et nettfenomen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For 17 år siden var det neppe mange av oss som regnet med at vi en dag skulle shoppe, holde kontakten med venner og bekjente, se tv og streame musikk på internett.

I 1996 gikk Terje Vold i mediebyrået Carat så langt som å si at; «Jeg tror ikke internett vil bli noe generelt reklamemedium», mens Leif Osvold gikk enda lenger og spådde internettets død:

«Internett er en flopp; det vil si en 'motegreie' som kommer til å dø ut om et par år,» skrev han i en kronikk i Dagens Næringsliv.

Også to år seinere, i 1998, var Osvold på banen igjen, og mente at internettbruken nå hadde «stagnert», før han i 1999 kom med enda et leserbrev:

Hadde tro på nettet «Min nøkterne konklusjon er at internett aldri vil bli 'modent', aldri vil 'ta av' (begge uttrykk brukt av ekspertene som fortsatt håper), og aldri vil bli et 'folkemedium',» skrev han da.

Derimot var en gruppe amerikanske femteklassinger langt mer optimistiske til det nye fenomenet.

I et videoklipp, filmet av læreren deres Cindy Gaffney i 1995, legger barna fram en rekke grunner for å være på nett og spår samtidig internettets framtid på en helt annen måte enn skeptikerne.

«Innen jeg er på college, vil internettet være vår telefon, tv, kjøpesenter og arbeidssted,» sier femteklassingene i videoklippet, som er lastet opp på Youtube med tittelen «Prophetic 1995 Student Internet PSA».

- Tok grundig feil Klippet ble lastet opp på nettet i 2009, og det var først i forrige uke at videoen plutselig ble oppdaget av en rekke internettsider, skriver LA Times.

I skrivende stund har klippet nå blitt sett av rundt 960 000 brukere på Youtube.

Det skulle altså vise seg at femteklassingene fikk rett i sin spådom.

Skeptikerne har for lengst innrømt feilien, og Osvold sa følgende til dn.no allerede i 2005:

- Min eneste kommentar er at jeg tok grundig feil den gangen.

Trodde du dette om internettet i 1995?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer