SPØK: Serien «Frikjent», med blant andre Nicolai Cleve Broch og Anne Marit Jacobsen, får kanskje en oppfølger, men den blir neppe hetende «Skyldig». Foto: Miso Film
SPØK: Serien «Frikjent», med blant andre Nicolai Cleve Broch og Anne Marit Jacobsen, får kanskje en oppfølger, men den blir neppe hetende «Skyldig». Foto: Miso FilmVis mer

Trodde du «Frikjent» skulle bli til «Skyldig»?

Ikke stol på det du leser i dag.

(Dagbladet): Det er den dagen igjen, den dagen man må være ekstra forsiktig med hva man tar for god fisk når man sjekker nyhetene til morgenkaffen.

Er du litt ekstra morgentrøtt, kan du fort ende opp med å gå på en spøk som denne, fra bloggen Filter, som ofte er tidlig ute med film- og tv-nyheter:

TV 2s suksesserie «Frikjent» får en oppfølgersesong, som skal hete «Skyldig». Denne andre sesongen skal skildre livet bak murene for Nicolai Cleve Brochs karakter Aksel, som av ukjent årsak har blitt dømt til fengsel. Den største sensasjonen er kanskje at Aksel Hennie er klar for en rolle i fengselssesongen.

- Vi var på et seminar med dokumentaravdelingen i Sveriges Television for et års tid siden, der serieskapere ble oppfordret til å skildre deler av samfunnet vi ellers ikke ser så mye til. Det har vi tatt på alvor, og når vi ser hvor godt det kan gjøres i «Orange is the New Black», så er jo det veldig inspirerende, sier serieskaperne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig til Filter.

Dermed gikk Dagbladets kulturredaksjon på limpinnen - i noen sekunder.

En kjerne av sannhet - Jeg har fått noen meldinger fra folk som vil si at de først gikk på spøken, men at de tok den til slutt, forteller serieskaper Anna Bache-Wiig til Dagbladet.

Hun bekrefter at Filter-spøken faktisk ikke er rent oppspinn.

- Det stemmer jo at vi jobber med en oppfølger, så det er ikke bare tøv, dette. Vi har en oppfølgersesong skissert, så gjenstår det å se om TV 2 og publikum vil ha det, sier Bache-Wiig.

Ikke stol på det du leser Det er ikke bare Filter som satser på mer eller mindre troverdige aprilsspøker i dag. Her er et knippe spøkefugler:

Forskning.no slår til med en alarmerende sak om at klimaendring kan vekke sovende drager.

• Side2 melder at NSB lanserer en sjekketjeneste i reiseappen.

• Klassekampens papirutgave kan fortelle om stiftelsen av et nytt parti med Erling Borgen og Petter Nome på listene. Pasifistisk Initiativ vil blant annet kjempe for en pasifistisk sykkelpolitikk i hovedstaden.

• Dyreparken i Kristiansand kan fortelle at nye regler betyr at Kaptein Sabeltann nå må iføre seg redningsvest under forestillinger.

• Dinside.no kjenner til at Norges Bank fjerner kronestykket fra markedet.

• Det svenske musikkmagasinet Gaffa vet at bandet Kent kjøper opp strømmetjenesten Spotify.

• Avisa Nordland har gladnyheten om at fem bodøværinger skal sendes opp i verdensrommet.

• Widerøe melder at de setter opp egne partyflights under russetiden.

I en promovideo annonserer Microsoft en mistenkelig gammeldags nyvinning: Operativsystemet DOS for mobiltelefoner.

Forbyr aprilsspøker? Aprilsspøker har etterhvert blitt en så innarbeidet tradisjon at de avisene som faktisk kommer med oppsiktsvekkende nyheter iblant ser seg nødt til å understreke at det ikke er noen spøk, slik Fredriksstad Blad gjør på forsiden av papirutgaven i dag.

Skal vi tro Hordaland KrF (det skal vi mest sannsynlig ikke) vil de forby hele aprilsspøk-tradisjonen og kutte i pressestøtten til aviser som publiserer usannheter denne dagen.

Dagbladet har for ordens skyld ikke egne aprilsspøker i sine spalter.