Trodde du Gerhardsen og Gro skapte det moderne Norge?

Helt feil. Det var Donald Duck og Bruce Springsteen.

KLASSIKER: Hans Olav Thyvold noterer seg at «en av de få personlige eiendelene Jens Stoltenberg fikk hentet da han fikk besøke restene av sitt kontor, var bildet av Bruce Springsteen som danser med hans lillesøster Nini i Drammenshallen den 5. mai 1981». Foto: Geir Bølstad /  Dagbladet. Bildet på forsiden er fra Aktuell / NTB Scanpix.
KLASSIKER: Hans Olav Thyvold noterer seg at «en av de få personlige eiendelene Jens Stoltenberg fikk hentet da han fikk besøke restene av sitt kontor, var bildet av Bruce Springsteen som danser med hans lillesøster Nini i Drammenshallen den 5. mai 1981». Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Bildet på forsiden er fra Aktuell / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Norge er et erklært annerledesland. Eller som forfatteren Øyvind Holen sikkert ville uttrykt det, et an(d)erledesland. Han har skrevet boka «Donald-landet», med undertittelen: «Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge». Donald-forskning er en velkjent disiplin i den norske ... unnskyld ... andedammen, med tidlige bidrag som Audun Briseids roman «Oppvekst i andeby» fra 1971 og Jon Gisles skjellsettende avhandling «Donaldismen», utgitt i 1973. Samme år ble Øyvind Holen født, og han bygger sin bok på rundt 39 års sammenliknende forskning. Hans teori er at Norge i etterkrigstida har utviklet påfallende sosiologiske og realpolitiske likheter med Andeby, og som forskere flest får han brikkene til å falle på plass. Han får i hvert fall godtgjort at Donald har formet Holen.

Tilfeldighetene vil at ei bok med et liknende tema også kommer ut i høst. Boka «Bruce Springsteen - den siste amerikaner» av Hans Olav Thyvold går opp forholdet mellom rockeren fra New Jersey, den norske samfunnsmodellen og Thyvold selv. Springsteen har det til felles med Donald at han nesten er mer populær i Norge enn han er i sitt hjemland. Springsteen har påfallende mange norske fans, og målt pr. innbygger har han solgt flere plater i Norge enn noen andre steder. Nærheten til det norske publikumet toppet seg da Springsteen og hans gitarist Steve Van Zandt («Lilyhammer» etc.) opptrådte med sangen «We Shall Overcome» på Rådhusplassen under markeringen av ettårsdagen for 22. juli.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer