Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trodde han vant Nobelprisen. Ble lurt

Forfatter John Banville måtte be venner og familie avbestille sjampanjen.

BLE LURT: Forfatter John Banville gikk fem på da en svindler fortalte ham at han hadde vunnet Nobelprisen i litteratur. Nå tror han svindelen var ment å ramme Svenska Akademien. Foto: Nick Cunard/ Rex / NTB scanpix
BLE LURT: Forfatter John Banville gikk fem på da en svindler fortalte ham at han hadde vunnet Nobelprisen i litteratur. Nå tror han svindelen var ment å ramme Svenska Akademien. Foto: Nick Cunard/ Rex / NTB scanpix Vis mer

Torsdag fikk den irske forfatteren John Banville en telefon fra det han trodde var Mats Malm, sekretær i Svenska Akademien. «Malm» hadde en gledelig nyhet: Banville hadde vunnet Nobelprisen i litteratur. Han kastet seg straks over telefonen, og informerte venner og familie.

Det var bare ett problem: Personen i den andre enden av telefonen var slettes ikke Malm, og det hele var løgn. Dette melder blant annet svenske Aftonbladet.

Banville forteller The Guardian at han lå på magen midt i en fysioterapi-time da telefonen ringte.

- Han spurte om jeg foretrakk å vinne prisen for 2018 eller 2019, og leste uttalelsen som skule brukes om meg. Han var veldig overbevisende. Jeg ringte alle jeg kom på og fortalte dem hva som hadde skjedd, sier han til avisa.

SISTE: Nobelprisen i litteratur for 2018 og 2019 går til polske Olga Tokarczuk og østerrikiske Peter Handke. Video: NTB/Scanpix. Vis mer

- Ikke kjøp sjampanjen

Tre kvarter seinere ringte datteren hans tilbake. Hun hadde sett annonseringen, hvor det kom fram at det var polske Olga Tokarczuk og østerrikske Peter Handke som i realiteten blir tildelt den prestisjetunge prisen.

- Da skjønte jeg at det måtte være svindel. Jeg ringte alle opp igjen, og sa: «Ikke kjøp sjampanjen».

Kort tid etter mottok Banville en talemelding hvor det ble forklart at det hadde oppstått uenigheter innad i Akademien i siste liten. Nå var imidlertid forfatteren skeptisk.

- Jeg mistenker at det er en misfornøyd raring som står bak, og at jeg ikke var målet. Jeg sto bare i skuddlinjen.

Til The Irish Times sier han at han tror svindelen var ment å ramme Akademien, og ikke ham selv.

- Jeg tror de antok at jeg kom til å tro dem, og at jeg skulle lage stor ståhei i avisene, så det skulle framstå som intern uenighet i juryen, sier han til den irske avisa.

- Dårlig spøk

Banville tror hensikten var å sette Akademien i forlegenhet.

- Dette ble ikke gjort for moro skyld. Det bærer preg av nag, og ikke mot meg, sier han videre.

Seinere har han delt talemeldingen med Akademien, i et forsøk på å komme til bunns i hvem som står bak.

Svenska Akademien bekrefter overfor Aftonbladet at de ikke sto bak oppringningen.

- Det høres ut som en brutal og dårlig spøk, sier Mats Malm til avisa.

Han understreker at det ikke er første gang noe slik har skjedd.

- Da jeg snakket med forlaget til Olga Tokarczuk, måtte jeg faktisk bevise at jeg var den jeg sa jeg var før jeg fikk prate med henne.

Da Banville ringte svindleren opp igjen, kom han til Svenska Akademiens kontorer i Stockholm. Malm sier de undersøker saken.

Banville har tidligere vunnet flere prestisjetunge litteraturpriser. Blant annet vant han Booker-prisen for romanen «The Sea» i 2005.

Omstridt

Peter Handke, den faktiske vinneren av årets Nobelpris i litteratur, er en kontroversiell figur. Da han ble tildelt den internasjonale Ibsenprisen i 2014, startet en opphetet debatt i norsk kulturliv. Forfatteren er blant annet kjent for å ha holdt tale i begravelsen til den tidligere serbiske presidenten Slobodan Milosevic, og kritikere leser hans tekster om Balkan-krigen som en støtte til serberne.

2018-pristaker Olga Tokarczuk debuterte i 1993. Hun regnes som en av Polens mest betydningsfulle forfattere, og «Før plogen din over de dødes knokler», den siste av bøkene hennes oversatt til norsk, lanseres på Gyldendal forlag neste uke.

Skandaleår

Fjorårets nobelpris ble utsatt i kjølvannet av skandalen som startet da 18 kvinner anklaget en svensk «kulturprofil» for trakassering og seksuelle overgrep. Etter hvert kom det fram at kulturprofilen var Jean-Claude Arnault, ektefellen til tidligere Akademien-medlem Katarina Frostenson.

Arnault ble dømt to og et halvt års fengsel for to voldtekter i fjor.

Under oppvasken måtte også Akademiens faste sekretær Sara Danius trekke seg. Seinere har forfattere som Klas Östergren, Peter Englund og Kjell Espmark trukket seg fra vervene sine i Akademien.

Sara Danius gikk bort natt til lørdag etter lang tids sykdom.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media