Trodde han vant Nobelprisen. Ble lurt

Forfatter John Banville måtte be venner og familie avbestille sjampanjen.

BLE LURT: Forfatter John Banville gikk fem på da en svindler fortalte ham at han hadde vunnet Nobelprisen i litteratur. Nå tror han svindelen var ment å ramme Svenska Akademien. Foto: Nick Cunard/ Rex / NTB scanpix
BLE LURT: Forfatter John Banville gikk fem på da en svindler fortalte ham at han hadde vunnet Nobelprisen i litteratur. Nå tror han svindelen var ment å ramme Svenska Akademien. Foto: Nick Cunard/ Rex / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag fikk den irske forfatteren John Banville en telefon fra det han trodde var Mats Malm, sekretær i Svenska Akademien. «Malm» hadde en gledelig nyhet: Banville hadde vunnet Nobelprisen i litteratur. Han kastet seg straks over telefonen, og informerte venner og familie.

Det var bare ett problem: Personen i den andre enden av telefonen var slettes ikke Malm, og det hele var løgn. Dette melder blant annet svenske Aftonbladet.

Banville forteller The Guardian at han lå på magen midt i en fysioterapi-time da telefonen ringte.

- Han spurte om jeg foretrakk å vinne prisen for 2018 eller 2019, og leste uttalelsen som skule brukes om meg. Han var veldig overbevisende. Jeg ringte alle jeg kom på og fortalte dem hva som hadde skjedd, sier han til avisa.

- Ikke kjøp sjampanjen

Tre kvarter seinere ringte datteren hans tilbake. Hun hadde sett annonseringen, hvor det kom fram at det var polske Olga Tokarczuk og østerrikske Peter Handke som i realiteten blir tildelt den prestisjetunge prisen.

- Da skjønte jeg at det måtte være svindel. Jeg ringte alle opp igjen, og sa: «Ikke kjøp sjampanjen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer