MÅ VURDERE KAMERATEN: Mads Mikkelsen er en del av den prestisjetunge juryen under årets filmfestival i Cannes. Foto: Scanpix.
MÅ VURDERE KAMERATEN: Mads Mikkelsen er en del av den prestisjetunge juryen under årets filmfestival i Cannes. Foto: Scanpix.Vis mer

Trodde han ville bli kastet ut

Men Mads Mikkelsen fikk bli i Cannes-juryen - selv om vennen er nominert.

CANNES (Dagbladet): Skuespiller Mads Mikkelsen var lykkelig over å bli spurt om å sitte i juryen som skulle dele ut priser under årets Filmfestival i Cannes - helt til det ble kjent at vennen Nicolas Winding Refn deltok i hovedkonkurransen som Mikkelsen skulle vurdere.

- Det var litt sånn «oops», sier Mikkelsen, som fikk gjennombruddet med Widing Refns filmer «Pusher» og «Bleeder».
- Jeg trodde jeg ville få en telefon med beskjed om at jeg var sparket ut av juryen. Heldigvis hadde de tillit til oss, til at vi kan være nøytrale og se en film med nye øyne.

- Jeg elsker Nicolas
Nicolas Winding Refn deltar i hovedkonkurransen med sin nye film «The Neon Demon», som har Keanu Reeves og Christina Hendricks på rollelisten. Mikkelsen vant prisen for beste mannlige skuespiller i Cannes med «Jakten» fra 2012.

- Jeg kommer til å se alle filmene, sier Mikkelsen.
- Hvis alle elsker den, så er det enkelt. Hvis ingen synes den bør vinne noe, er det også enkelt. Hvis det er tvil, ser jeg ingen grunn til at jeg ikke skal kunne si det jeg mener. Jeg elsker Nicolas og elsker filmene hans, men jeg kommer til å se denne som enhver annen film.

Årets Cannes-jury ledes av regissør George Miller, som blant annet står bak «Mad Max»-filmene. Juryen består av ni prominente filmnavn, deriblant Mikkelsen, Kirsten Dunst, Vanessa Paradis og Donald Sutherland.

Et nihodet dyr
Miller synes det er best at juryen vurderer filmene uavhengig av hvordan de oppfattes av kritikere og publikum.

- Jeg tror dette er en prosess der tusenvis av mennesker ville hatt en oppfatning, sier han.
- Vi er bare ni mennesker. Jeg liker å kalle oss et nihodet dyr. Alle av oss elsker film, er lidenskapelige, og veldig ivrige. Jeg tror ingen her kommer til å bry seg om det de leser eller hører. Det er en del av mystikke ved Cannes at det skal være delte meninger.

Også Mikkelsen er ydmyk i møte med oppgaven.

- Det er en tøff jobb, og det tøffeste vil være å glemme alt vi kan om film og bare bli publikum igjen, og omfavne filmen vi ser som tilskuere. For min egen del er det om å gjøre å beholde det blikket, og glemme filmbransjeblikket.

KÅRER VINNERNE: Regissør Arnaud Desplechin, skuespiller Kristen Dunst, regissør Laszlo Nemes, sanger og skuespiller Vanessa Paradis, skuespiller Donald Sutherland, juryformann og regissør George Miller, produsent Katayoon Shahabi, skuespiller Mads Mikkelsen og skuespiller og regissør Valeria Golino utgjør juryen under årets Filmfestival i Cannes. Foto: Scanpix.
KÅRER VINNERNE: Regissør Arnaud Desplechin, skuespiller Kristen Dunst, regissør Laszlo Nemes, sanger og skuespiller Vanessa Paradis, skuespiller Donald Sutherland, juryformann og regissør George Miller, produsent Katayoon Shahabi, skuespiller Mads Mikkelsen og skuespiller og regissør Valeria Golino utgjør juryen under årets Filmfestival i Cannes. Foto: Scanpix. Vis mer