Trodde hun var en erfaren mann

Forlaget ble overrasket da vinnerskribenten viste seg å være ei ung, norsk jente.

OVERRASKET: Da Schibsted Forlags jury for romankonkurransen leste Ida Løkås' innsendte manus, var de sikre på at hun var en etablert, mannlig skribent, grunnet stilen og tematikken. Foto: Berit Roald / Scanpix
OVERRASKET: Da Schibsted Forlags jury for romankonkurransen leste Ida Løkås' innsendte manus, var de sikre på at hun var en etablert, mannlig skribent, grunnet stilen og tematikken. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

(Dagbladet): For to uker siden fikk 26-åringen en innkommende telefonsamtale som snudde opp ned på hverdagen hennes.

Blant 307 innsendte manus til Schibsted Forlags romankonkurransen, ble hennes plukket ut som det aller beste.

- Jeg ble så overrasket at jeg måtte forsikre meg om at de snakket om mitt manus. Jeg kunne nesten ikke tro at jeg var kåret til vinneren, sier Ida Løkås til Dagbladet.

Bokutgivelse og pengepremie Og det av en enstemmig jury, bestående av forlagets redaksjonssjef for skjønnlitteratur, Kjersti H. Johnsen, samt forfatterne Håvard Rem og Invar Ambjørnsen.

- Det er vanskelig å sondere følelsene rundt det, men jeg er lykkelig og setter stor pris på en slik tillitserklæring fra fagfolk, sier hun.

I dag ble hun premiert med et løfte om at vinnerboka «Det fine som flyter forbi» kommer for salg høsten 2012, og 200 000 kroner.

- Handler om fantasi og kreativitet - Det er helt surrealistisk at boka skal for salg. Pengepremien skal på konto, og fungere som lønn til meg selv, sier Bodø-jenta.

Forlaget ble overrasket da de fant ut at vinnerskribenten var ei ung, norsk jente. Samtlige av leserne så for seg en mannlig, erfaren skribent grunnet Løkås' stil og tematikk.

- Å skrive fra et mannlig perspektiv er ikke noe annerledes for meg. Det handler om fantasi og kreativitet, ikke alder, kjønn eller bosted, sier Løkås.

Fra oppgave til vinnerbok Det startet som et masterprosjekt da Løkås studerte kreativ skriving i England. Læreren oppfordret henne til å gjøre bok av oppgaven. Resten er en lykkelig historie Løkås er storfornøyd med å dele med alle rundt henne.

- Jeg har båret på hemmeligheten i to uker nå. Endelig kan jeg fortelle det til alle jeg er glad i, sier hun.

Handlingen i «Det fine som flyter forbi» utspiller seg i Little Venice, London. Et attraktivt boligområde i utgangspunktet, men her finnes også et område med offentlige boliger, der hovedpersonen, en ung gutt, vokser opp.

- Jeg bodde selv i et trygdeboligområde i England et år, og fikk miljøet tett på meg. Som observatør lærte jeg mye om det, sier Løkås

- Nå begynner eventyret I november kom hun til Oslo, med en fersk mastergrad i kreativ skriving fra England. Framover er planen hennes følgende: lese, skrive, produsere, lære og jobbe.

- Jeg skal skrive til jeg blør på tastaturet. Så lenge jeg har penger nok til tak over hodet og mat på bordet, er jeg lykkelig for å kunne leve av skrivinga. Det er nå eventyret begynner, sier hun.

I forbindelse med romankonkurransen, delte Schibsted Forlag også ut tre skrivestipender på 25 000 kroner. Med dem følger en intensjonsavtale om utgivelse og tilbud om redaktørhjelp.

Stipendvinnerne er Oslo-jentene Victoria Bø og Trine Wollan, samt Ivar Frode Glomnes fra Lillehammer.

ENSTEMMIG: Det var enstemmig jury som utnevnte Ida Løkås (her med Håvard Rem (t.v.) og Ingvar Ambjørnsen)  til romankonkurransens vinner. Foto: Berit Roald / Scanpix
ENSTEMMIG: Det var enstemmig jury som utnevnte Ida Løkås (her med Håvard Rem (t.v.) og Ingvar Ambjørnsen) til romankonkurransens vinner. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer