Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trodde Ming-vase var kopi. Så gikk budgiverne amok

Ble solgt for nesten 8,4 millioner. 

VERDIFULL: Denne vasen hadde en prisantydning på 18 657 norske kroner, men ble solgt for godt over åtte millioner etter at budgiverne oppdaget at det likevel ikke dreide seg om en kopi. Foto: Fellows 
VERDIFULL: Denne vasen hadde en prisantydning på 18 657 norske kroner, men ble solgt for godt over åtte millioner etter at budgiverne oppdaget at det likevel ikke dreide seg om en kopi. Foto: Fellows  Vis mer

(Dagbladet): En kinesisk vase som i utgangspunktet hadde en prisantydning på 18 657 kroner, ble til slutt solgt for svimlende 8 395 853 kroner, etter en vill budrunde.

Vasen ble solgt under en auksjon på auksjonshuset Fellowes. Til BBC uttaler auksjonshuset at prisantydningen ble satt av leverandøren.

I utgangspunktet antok de at vasen var en kopi av en vase fra perioden 1521 til 1567, da keiser Jiajing av det kinesiske Ming-dynastiet regjerte. Flere budgivere hadde derimot lagt merke til at den faktisk ikke var en kopi, men var laget under Jiajings styre, skriver The Telegraph.

Reiste fra Japan

- Budrunden startet på 10 390 kroner, og med en håndfull budgivere på telefonen og flere hundre på nett, ble det umulig å forutsi hva den til slutt ville gå for, sier Mark Huddleston, seniorspesialist ved Fellowes, til avisa.

Budene strømmet inn både fra folk i salen, og gjennom telefon og internett. En bugiver reiste helt fra Japan for å være til stede under budrunden.

Under Ming-dynastiet økte produksjonen av porselen beregnet for eksport, både til andre land i Østen og til Europa. Ming-dynastiet er spesielt kjent for hvite vaser med blått mønster. I Europa ble det på denne tiden laget mange keramiske etterlikninger av porselen, og mange forsøkte å lage ekte porselen uten å lykkes, skriver magasinet Kunst.

Solgt for 1,3 milliarder kroner

Salget av Ming-vasen kan imidlertid ikke måle seg med auksjonen av Picasso-verket «Les femmes d'Alger», som ble solgt av auksjonshuset Christie's i New York for 1,3 millarder kroner i 2015.

Flere kjøpere la inn bud over telefon i en budrunde som varte elleve minutter. Og rekordsummen var langt høyere enn forventet.

Utenfor auksjonslokalene kan prisene derimot bli vesentlig høyere. I 2015 skal Qatar angivelig ha betalt en sum tilsvarende 2,3 milliarder kroner for maleriet «Quand te marie-tu» av Paul Gauguin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media