- Troen på Jesus er viktigst

Norges Grand Prix-håp Knut Anders Sørum (28) hevder at han er antireligiøs. Men troen på Jesus er viktig for ham.

ISTANBUL (Dagbladet): - Troen min er det viktigste for meg. Jesu kjærlighetsbudskap er umulig å mislike, men jeg er antireligiøs. Religionen kommer ofte i veien for troen, og misjoneringen en del kristne tar så alvorlig fører bare til at folk får piggene ute. Jeg kommer fra en kristen familie, men ikke den klamme og ekle typen kristendom.

Knut Anders Sørum er sliten etter velkomstfesten for Eurosong-artistene natta før, og er ikke sikker på når han var i seng. Nå sitter vi på en kafé i gamlebyen i Istanbul, med moskeer på alle kanter.

Absurd oppstyr

- Jeg har gledet meg veldig til å besøke Aya Sofia, som har vært både kirke og moské, sier han.

Fram til i fjor høst var Knut Anders en del av bandet Expect, som i flere år har turnert landet rundt.

- Vi har spilt både på Rockefeller og i Oslo Spektrum, og også på en del kristne klubber. I Norge er det en ukjent verden for mange, og i musikkbransjen går det et tydelig skille. Har du først blitt stemplet som en kristen artist eller et kristent band er det vanskelig å slå gjennom utenfor de miljøene. Det er synd, for det fins mange dyktige musikere der.

Tyrkere som passerer gir ham sine lykkønskninger, som totningen smilende tar imot.

- Det er ikke noe problem å ta av her hvis det er det du ønsker. Men jeg har et veldig nøkternt og avslappet forhold til hele det absurde oppstyret. Jeg har ikke noe behov for å bli opphøyd selv. Jeg synger for å dele, og for å nå ut til så mange som mulig. Og lørdag er det hele 1,2 milliarder mennesker som har muligheten til å følge Eurosong-finalen, sier han.

Stolte sambygdinger

Seinere i uka kommer Knut Anders' familie til Istanbul. Mora Anna, to tanter, søstrene Anne Cecilie (25) og Kari Elise (23) og storebror Bjørn Ingolf (31) kommer for å heie. Dessuten har ordføreren i hjemkommunen Østre Toten meldt sin ankomst.

- Det er hyggelig med all oppmerksomheten. Hjemme er folk stolte av meg, og det er moro.

Faren Erik er bonde og kommer ikke ifra, men skal se finalen på den lokale mc-klubben.

- Han ville se det på tv, for da hører han bedre, mente han, forteller Knut Anders, som ikke har planer om å legge av seg totendialekten selv om han har fått seg kontor på Grünerløkka i Oslo.

- Vi har Vazelina Bilopphøggers og søstrene Andersen, men i min generasjon er det mange som er flaue over at de er totninger og legger om dialekten straks de kommer til byen. Det kommer ikke jeg til å gjøre, forsikrer han.

PÅ MARKED: Knut Anders Sørum kikker på en kniv på et marked i Istanbul.
PÅ SIGHTSEEING: - En blir litt andektig i slike omgivelser. Disse moskeene er utrolig flotte, sier Knut Anders Sørum om moskeene i bakgrunnen i gamlebyen i Istanbul.