Trofast mot rocken

Sekstiåras søte syngedame, syttiåras junkie og åttiåras hese rockesanger: Nå er Marianne Faithfull bestemor og sjelesørger for en ny generasjon rockedamer. Til dem sier hun: Ta deg for helvete sammen.

- OM JEG ANGRER NOE? Jeg angrer på at jeg tok heroin. At jeg ikke var snillere mot foreldrene mine, at jeg ikke tjente mer penger. Det er det. Alt det andre gale jeg gjorde, er jeg glad for.

Marianne Faithfull ler en rungende latter og stryker seg gjennom håret med den venstre hånden, den som har en svale tatovert på håndbaken. Hun stryker og stryker, som om hånden kunne fjerne slitasjen, som har tegnet lange linjer og myke groper i det fortsatt pikeaktig vakre ansiktet. Vi møtte Faithfull før konserten i Stuttgart, Tyskland. Hun er 52 år og kledd i Chanel. Dyrt, men gratis, for fremdeles er hun motedesignernes yndling. Og stjernefotografene - fra David Bailey til Helmut Newton, alle vil de fotografere Marianne Faithfull med dyp utringning og sigarett.

Livet har ikke fart lett med henne, men det har absolutt vist nåde: Hun har overlevd to selvmordsforsøk og to år som heroinist på gateplan i London. Først da hun mistet stemmen, ble den virkelig god. Etter 35 år i rockebransjen turnerer hun fortsatt, på onsdag har hun konsert i Oslo. Da er det mulig å oppleve en musikalsk mannsalder som spenner fra legendariske «As Tears Go By» fra 1964 via «Broken English» fra comebacket i 1979 til den helt nye «Vagabond Ways».

FORRIGE GANG JEG TRAFF Marianne Faithfull var tidlig på åttitallet. Hun klarte ikke å holde tråden i en samtale i mer enn et par minutter. Konsentrasjonen glapp, og hun måtte stadig få hjelp av en whisky. Ikke at det hjalp noe særlig.

Siden den gangen har hun vært på rehabiliteringsprogrammer i USA, og selv om hun neppe er bildet på sunnhet, er hun i hvert fall i stand til å arbeide, både med musikk og med film.

- Det hender jeg går ut og drikker fire dry martini cocktailer, men jeg betaler dyrt dagen derpå. Fortida innhenter meg, vet du, så stort sett ligger jeg unna alkohol og går til sengs rett etter konserten med en bolle cornflakes. Jeg ble så redd for å bli en full gammel dame.

- Er du ikke glad for at du i det hele tatt blir en gammel dame?

- Jo da, det er ingen selvfølge. Da jeg skrev selvbiografien min for fire år siden, trodde jeg den ville sette strek for fortida. Men selvfølgelig virket den helt motsatt, den fikk alt til å blusse opp igjen.

Selvbiografien skal nå bli film, finansene er klare, siste utkast til manus underveis. I tillegg har Faithfull deltatt i en TV-dokumentar, «Dreaming my Dreams», som skal forklare ikke bare hvordan det var, men hvordan det føltes, den gang Faithfull ble oppdaget av Rolling Stones' manager Andrew Oldham, som begeistret utbrøt at han hadde møtt «en engel med store pupper». 17 år gamle Marianne ble Mick Jaggers kjæreste, til tross for, som hun sier, at hun nok var mest forelsket i Keith Richards.

- KEITH OG JEG LØP MOT DØDEN og prøvde å fange den før den fanget oss. Alle som er unge i dag, snakker om hvor flotte sekstiåra var. Vel, de var flotte for alle andre, bare ikke for meg.

Faithfull ble fotografert naken i et selskap. Hun ble tatt i tollen med dop i bagasjen. Jagger fant en annen, Bianca, som i hvert fall kunne stå oppreist uten støtte. I den grad Faithfull er bitter, er hun det på opinionen i England. De siste 11 årene har hun bodd i Irland.

- Jeg flytter aldri tilbake. Jeg er ingen tilgivende person. Det er så urettferdig: Jeg er blitt fordømt og vil alltid fordømmes for en livsstil som har gjort Mick og Keith til ikoner. I England tror folk fremdeles at alt jeg gjør handler om Mick Jagger, Mick selv inkludert. Jeg var forferdelig glad i ham, men jeg har jo møtt et par andre mennesker også i mitt liv, og noen av dem var kanskje viktigere.

Som for eksempel sønnen Nicholas, som hun i sin tid mistet foreldreretten til.

- Vi har hatt et vanskelig forhold, men vi er kommet helskinnet gjennom det. Jeg har to barnebarn, Oscar og Noah, og det skal jeg si deg, at det er mye bedre å være bestemor enn å være mor. Da jeg fikk Nicholas, skilte meg og ble enslig mor, var hykleriet så sterkt. Mitt forhold til sex og arbeid er som en manns. Det har jeg betalt dyrt for. Men jeg er glad for mine maskuline sider, uten dem ville jeg ikke ha oppnådd det jeg har oppnådd. Sex er bare sex, vennen min, det er «no big deal». Stol på meg, jeg vet hva jeg snakker om.

I DAG HAR FAITHFULL funnet en ny og uventet rolle, som rollemodell for en ung generasjon begavete, men forvillete kvinner: Sinead O'Connor, Courtney Love (enken etter Kurt Cobain) og toppmodellen Kate Moss.

- Jeg viste Courtney arrene jeg har i ansiktet, en permanent bakrus fra årene på gata, og jeg tror forfengeligheten tok henne. Jeg sa: - Bare ta deg for helvete sammen og stram deg opp. Og så sa jeg: Please.

Årtusenskiftet skal Faithfull feire i England, sammen med Kate og bestevenninnen Anita Pallenberg.

- De vil så gjerne at jeg skal komme, og jeg kan jo ikke akkurat ta en Garbo og si at jeg vil være alene. Kanskje får jeg med meg tjue år av dette nye årtusenet, så faen spare. Jeg skal skåle for fred, kjærlighet, sannhet og skjønnhet. Og moro! Det har tatt meg 35 år å komme hit jeg er i dag. De siste tjue åra skal jeg ha det gøy.