Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trofast tjener

Åse-Marie Nesse døde i 2001. Det siste hun rakk å gjøre ferdig, var et utvalg av sine essay og artikler om litteratur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette utvalget forelå som bok like før jul, og det svarer temmelig godt til lyrikeren, oversetteren, universitetslæreren og litteraturformidleren Nesses brede interessefelt.

Åse-Marie Nesse var fra Jæren, og Jær-landskapet slapp aldri helt taket i henne. Boka innledes med diverse erindringsstykker fra hennes oppvekst der. Her får vi også vite at hun var «den søkkrike eigar» av nærmere 200 bøker før hun var ti, at hun førte kartotek over disse og at hun allerede da hadde forkastet to halvferdige romanmanuskripter.

Nei, det kunne visst ikke være noen tvil om hva lille Åse-Marie skulle bli til når hun ble stor.

Kunnskapsrik


Resten av boka er satt sammen av fire deler: en norsk, en meksikansk, en tysk og en som omhandler andre land. Utvalget rommer både forfatterportrett, gjennomganger eller anmeldelser av enkeltverk og mer oversiktspregede ting. Noen av bidragene er holdt som kåserier i NRK. De øvrige er trykt i ulike sammenhenger: i antologier, som forord og så videre.

Lest i sammenheng vitner de både om styrken og svakheten til Nesse som litterær formidler. At hun var svært kunnskapsrik, er mer enn tydelig. Det betyr også at hun kan krydre sin framstilling med henvisninger til klassikerne. At hun er poet, slår også gjennom i sakprosaen og gjør lesingen mer lystpreget.

Minnesmerke


Men formidleren Nesse hadde av og til en hang til det salvelsesfulle. Hun skriver godt om de forfatterne hun setter høyest, Goethe især, og alt i alt er det bidragene om ham som er best i denne samlingen. Men til tider kan begeistringen ta overhånd. Da ender det gjerne i store ord som når man går dem nærmere etter i sømmene, viser seg å være relativt tomme og intetsigende.

Men bevare meg vel, det er nok å bite i i denne boka til at den rettferdiggjør sin eksistens. Som minnesmerke over formidleren Nesse er den et opplagt kjøp for enhver beundrer av denne fargerike og trofaste tjener i litteraturens vingård.

Hele Norges coronakart