Trøffelsosialister, gourmetraddiser eller tesla-radikalere

Store deler av den liberale venstresida forstår ikke hvor populismen kommer fra. Hva skal vi kalle dem?

TRØFFELSPISER: Jonas Gahr Støre sammenlignet sjøgress med trøfler, og inspirerte forslaget til navn på den delen av den liberale venstresida som sliter med å forstå bakgrunnen for populismen. Her fra et besøk hos Aker på Verdal i april. Foto: NTB SCANPIX / OLE MARTIN WOLD
TRØFFELSPISER: Jonas Gahr Støre sammenlignet sjøgress med trøfler, og inspirerte forslaget til navn på den delen av den liberale venstresida som sliter med å forstå bakgrunnen for populismen. Her fra et besøk hos Aker på Verdal i april. Foto: NTB SCANPIX / OLE MARTIN WOLD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Under et intervju jeg nylig gjorde med den italienske forfatterstjernen Claudio Magris, presenterte han et lengre resonnement det ikke ble plass til i Dagbladets spalter. Det handlet om hvordan store deler av den liberale venstresida ikke makter å forstå hva den moderne populismen bunner i. De har ikke innsikt i de reelle problemene som angår samfunnets trengende mennesker, nederst på rangstigen, arbeidsløse, trygdede og ungdommer uten framtidshåp, uintegrerte migranter som kjemper for en plass.

Og disse som Hillary Clinton i et ubetenksomt øyeblikk kalte «a basket of deplorables», en ansamling foraktelige mennesker.

Magris brukte et utbredt begrep i Italia for å beskrive disse liberalerne som lever i en boble utenfor realitetene: «i radical chic».

Lingvistisk er dette et morsomt begrep, siden det er en slags falsk import fra engelsk/fransk, og samtidig består av gjenkjennelige ord på de fleste språk, iallfall de vestlige. For en italiener er det umiddelbart gjenkjennelig som en gruppe: den radikale, taleføre eliten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer