DEBATT

Troféjakt er naturvern

Vi trenger en debatt som også vurderer den rollen troféjakt spiller for naturvern, uten at følelsene tar overhånd.

KENYA: Løve på savannen.  Foto: NTB Scanpix
KENYA: Løve på savannen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har aldri skutt med våpen (eller noe annet) mot et levende vesen. Jeg forstår ikke behovet for å skyte et vilt dyr, at noen kan se på noe så vakkert som en elefant eller løve og kjenne trang til å drepe det. 

Men jeg har sittet under trær med fattige mennesker på landsbygda i Namibia og diskutert viktigheten av jaktturisme — eller troféjakt, som det også kalles. Dette er mennesker som ikke har noen sosialtrygd å lene seg på, de er avhengige av sine egne avlinger og husdyr for å ha nok å spise. Mange har erfart at livsviktige avlinger kan bli rasert av elefanter eller at husdyr bli angrepet av løver. Fordi de får inntekter fra jaktturisme aksepterer de likevel at det lever ville dyr på deres jordbruksland. De bruker inntektene fra troféjakten til skoler, helseomsorg, veier, opplæring og på å ansette 530 viltvoktere som beskytter de ville dyrene mot krypskyting.

De vil at dyrene skal leve fordi det gir dem inntekter. Pengene går også til tiltak som demper konflikter mellom mennesker og ville dyr. Tiltak som chili-røykbomber, løvesikre inngjerdinger og krokodillegjerder er effektive, men kostbare og de blir finansiert med inntekter fra jakt. Penger fra jaktturister går også til å kompensere fattige bønder som har mistet avlinger og husdyr, eller også som erstatning etter tap av familiemedlemmer.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer