Trolig ingen boklov før stortingsvalget

Det sier statssekretær i Kulturdepartementet.

USIKKER:  I april la kulturminister Hadia Tajik (Ap) fram boklov på  Litteraturhuset, men den vil trolig ikke tre i kraft før valget. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
USIKKER: I april la kulturminister Hadia Tajik (Ap) fram boklov på Litteraturhuset, men den vil trolig ikke tre i kraft før valget. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

Det er lite trolig at en ny boklov trer i kraft før stortingsvalget, opplyser Kulturdepartementet. Dermed kan den havne i skuffen dersom det blir regjeringsskifte.

Det rødgrønne flertallet på Stortinget vedtok 17. juni at Norge skal få en boklov. Loven ble sanksjonert i statsråd samme uke. Men det gjenstår fremdeles en del arbeid før loven kan tre i kraft.

- Flere av boklovens bestemmelser skal konkretiseres i forskrift, og det er nødvendig at forskriften kan tre i kraft samtidig med bokloven, sier statssekretær Kjersti Stenseng (Ap) i Kulturdepartementet til NTB.

På høring Stenseng sier at forskriftene skal ut på høring og gjennom de formelle prosesser som er nødvendig.

- Med det utgangspunktet er det lite sannsynlig at bokloven trer i kraft før valget. Høyre og Frp er imot bokloven, så en fortsatt rødgrønn regjering er eneste garanti for at loven kan tre i kraft, sier statssekretæren.

Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti stemte mot bokloven da den ble behandlet i Stortinget. Høyre og Fremskrittspartiet sa allerede da lovforslaget ble lagt fram i april at de vil legge bokloven i skuffen dersom de vinner valget.

- Jeg er skuffet over at regjeringen har latt seg presse av de store aktørene i bransjen. Fremskrittspartiet kommer til å reversere dette dersom vi vinner valget, slik at forbrukerne blir ivaretatt, sa Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann i Frp, til NTB.

Også Høyre har signalisert at de vil legge bokloven til side dersom de kommer i regjering etter valget i september. Men de to partiene er uenige om hvordan bokmarkedet skal reguleres. Høyre ønsker å reforhandle og videreføre dagens bokavtale, mens Fremskrittspartiet vil ha frie bokpriser.

Fortsatt fastpris Bokloven viderefører det sentrale punktet i dagens bokavtale om at det skal være fastpris på nye bøker. Det vil si at forlagene bestemmer en pris som er bindende ut utgivelsesåret og fram til 1. mai påfølgende kalenderår. Den nye bokloven omfatter også e-bøker.

I dag reguleres bokbransjen gjennom en avtale mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen som krever unntak fra Konkurranseloven. Kun medlemmer av Forleggerforeningen trenger å forholde seg til avtalen. En boklov må alle utgivere følge, uavhengig av om de er medlemmer av Forleggerforeningen eller ikke.

Alle de store i bokbransjen er for en boklov, og applauderte kulturminister Hadia Tajik (Ap) da hun la fram forslaget i april. Både Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet er mot en boklov som setter en fastpris på nye bøker. Konkurransetilsynet mener bokloven vil begrense konkurransen og resultere i høye faste priser.

(NTB)