Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trolig ingen lisensøkning neste år

Venstre, Høyre og Frp får flertall på Stortinget.

MISTER PENGER: Det ser mørkt ut for NRK å få lisensøkningene de ønsker seg. I går gikk Venstre inn og støttet Høyre og Frps forslag om å fryse lisensen.
Foto: Mahlum / Wikimedia Commons
MISTER PENGER: Det ser mørkt ut for NRK å få lisensøkningene de ønsker seg. I går gikk Venstre inn og støttet Høyre og Frps forslag om å fryse lisensen. Foto: Mahlum / Wikimedia Commons Vis mer

I går presenterte Venstre sitt alternative statsbudsjett. 

Et av områdene det var knyttet stor forventning til, var mediepolitikken. Den borgerlige regjeringa har gått inn for å kutte i pressestøtta, innføre moms på papiraviser og fryse NRK-lisensen.

Nå tyder mye på at Høyre og Frp får viljen sin i spørsmålet om NRK-lisensen.

I sitt alternativ til statsbudsjett, støtter Venstre nemlig forslaget om å fryse lisensen til NRK. Det betyr i realiteten et kutt i hundremillionersklassen for NRK til neste år. 

Varslet omkamp Dette er politikkområder hvor mange var spent hvor samarbeidspartiene Venstre og KrF ville plassere seg. Tidligere hadde også Venstre-leder Trine Skei Grande varslet store endringer når hennes parti skulle foreslå statsbudsjett for neste år. 

Kristelig Folkeparti lanserte sitt alternative statsbudsjett på fredag, og i går kom altså Venstre med sine endringsforslag til neste års budsjett.

Det inneholdt ikke gode nyheter for NRK. 

For i skrivende stund er det nå flertall for å fryse lisensen på Stortinget - ikke øke den, slik partiene på venstresida og KrF ønsker. De vil gjerne prisjustere lisensen til NRK for 2015, slik at den øker like mye som det generelle prisnivået i Norge. 

Slik blir det trolig ikke. Venstre har nå sammen med Høyre og Frp flertall på Stortinget for å strupe bevilgningene til NRK. 

Ville ha 70, fikk 0 Kringkastingsjef Thor-Gjermund Eriksen har allerede varslet kutt på 300 millioner kroner i NRK neste år, dersom han ikke får mer lisenspenger å rutte med. Eriksen ønsket derfor at du og meg gir ham 70 kroner mer i lisensavgift neste år.

Det sa regjeringen kontant nei til, og svarte med å ikke gi K-sjefen et rødt øre. Eriksen får nå samme kalde skulder fra Venstre, og har kun KrF å legge sitt håp på. 

Saken er ikke endelig bestemt før samarbeidspartiene og regjeringen er ferdig forhandlet. KrF må nå allikevel overbevise de andre partiene om at NRK fortjener flere lisenskroner neste år.

Den jobben ble betydelig vanskeligere etter Venstre presenterte sitt alternative statsbudsjett i går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media