<strong>FINANSMINISTER:</strong> Siv Jensen styrer i tråd med den norske modellen. Foto:
FINANSMINISTER: Siv Jensen styrer i tråd med den norske modellen. Foto: Vis mer

KOMMENTARER

Troll kan temmes

Siv Jensen er på en lønnsdannelsesreise. Hun er med på alt hun før var imot, skriver Stein Aabø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

De som var til stede på overrekkelsen av Holden-utvalgets innstilling i Finansdepartementet denne uka må ha registrert følgende: Siv Jensen understreket at hun vil følge det inntektspolitiske samarbeidet. Det er ikke spesielt oppsiktsvekkende siden dette står i regjeringsplattformen til Høyre og Frp. Siv Jensen står selvsagt på denne. Men sannelig er det en innrømmelse i praktisk politikk fra en leder av et parti som har vært mot «monopolliknende» organisasjoner, som har ømmet mer for uorganiserte enn for organiserte, som har gjort den «norske modellen» til en slags fiende av alt Frp står for.

Vel, det var i valgkampen og mens Frp var et opposisjonsparti. Nå er den fyrige opposisjonspolitikeren omdannet til ansvarlig statsråd. Hun kommenterte ikke Holden-utvalgets innstilling om den norske lønnsdannelsen, siden hun ennå ikke hadde lest den. Dessuten var utvalget nedsatt av Jens Stoltenberg. Medlemmene av utvalget var ikke folk fra Frp's midte. De fleste var representanter for arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner.

Utvalget skulle vurdere om det norske systemet for lønnsdannelse trengte justeringer 12 år etter innføringen av handlingsregelen og innføringen av inflasjonsmål i pengepolitikken. Hovedkonklusjonen var at systemet står seg. Erfaringen siden 2001 er at det er høy verdiskapning, høy sysselsetting, høy reallønnsøkning, lav arbeidsledighet, lav rente og god inntektsfordeling i Norge. Det er liten grunn til å gjøre endringer i systemet nå.

Regjeringen kan selvsagt gjøre hva den vil med innstillingen. Men så lenge Jensen sier at regjeringen vil videreføre det inntektspolitiske samarbeidet, har hun svelget hele systemet, der myndighetene og arbeidslivets parter samarbeider om en ansvarlig økonomisk politikk.

Steinar Holden ble første gang oppnevnt til å lede et utvalg under Bondevik II-regjeringen. Han nyter allmenn tillit og respekt. Selv ikke Frp i valgkampmodus ville hevdet at han er en rabiat kommunist. Få kjenner det norske lønnssystemet bedre. Innstillingen er stinn av dokumentasjon på at det norske forhandlingssystemet er godt og fornuftig. Selv om både arbeidsgivere og ansatte har innflytelse gjennom sine organisasjoner, er det ikke snakk om en konspirasjon av Ap- og LO-pamper, slik noen iherdig prøver å gi inntrykk av.

Frp har i alle år ønsket mindre stat, mindre innflytelse fra store organisasjoner, mindre skatt, færre reguleringer og avtaler, en mer oppmyket arbeidsmiljølov, alt dette som til sammen utgjør den norske modellen. Det til tross for at modellen det siste tiåret er besunget internasjonalt og har ord på seg for å ha brakt Norge helskinnet gjennom kriser.

Derfor er det rart hvor stillferdig Siv Jensen har glidd inn i sin nye rolle. Det er jo ikke bare på dette feltet partiet har rygget med sine regjeringslimousiner. Seinest i går leste vi at Frp snur i klimaspørsmålet og stemmer for en ny klimaavtale. Partiet som før var for å redusere sykelønna er nå for en ny avtale om inkluderende arbeidsliv. Frp er dessuten for en videreføring av AFP-avtalen og fagforeningsfradraget.

Partiet ser ut til å ha fått aksept for sitt hamskifte. Frp stuper ikke på meningsmålingene. Det synker bare litt. Det må man jo regne med, så svære de tillitsvalgte har vært i kjeften i 40 år. Men ikke dramatisk.

Det kan nesten se ut som om det viktigste for partiet og dets velgere har vært å få skiftet ut sosialdemokratiet. At Siv Jensen viderefører et slags sosialdemokrati fra Finansdepartementet spiller mindre rolle. De er kvitt Jens. Det har åpenbart vært det viktigste.

En annen rar ting med Frp er at partiet ofte har beholdt oppslutning ved lokalvalg der de har erobret makt i kommunestyrer og formannskap. Partiet rammes ikke så lett av slitasje som andre partier gjerne gjør. Lokalvalget i 2011 var et unntak. Men inntil 2009 var partiet i konstant framgang og lot til å gjøre det stadig bedre i kommuner hvor de hadde ei hånd på rattet.

I sitt vesen er Frp pragmatisk inntil det ideologiløse. Ingen mistenker Siv Jensen for å stå i ledtog med LO-leder Gerd Kristiansen. Derfor kan hun uanstrengt videreføre en politikk som delvis er skapt av LO og Ap i fellesskap, uten å hefte ved det. Hun kan bare vise til Steinar Holden og si at det inntektspolitiske samarbeidet fungerer bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer