Troll må forstås, ikke fordømmes

Kan vi ikke se etter årsaken til netthatet?

SINT: Nettrollene er unge, ressursvake og sinte menn bak et tastatur, mener forfatteren. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB Scanpix
SINT: Nettrollene er unge, ressursvake og sinte menn bak et tastatur, mener forfatteren. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I det svenske programmet «Trolljägarna» skal netthaterne stilles ut til spott og spe, dette ved å avsløre dem på nasjonal TV - vår moderne gapestokk. Hensikten er å få dem til å gi seg med netthatet.

Netthat er ofte sexistisk, kvinnehatende og rasistisk. Nettrollene er ofte unge sinte menn, uten utdanning, bak et tastatur. Samfunnstapere blir de kalt i media. Istedenfor å tenke at disse menneskene bare er onde, kan vi ikke i stedet se etter årsaken til netthatet?

Følg debatten videre på Twitter og Facebook

Jeg har vært på mange forskjellige diskusjonsforum, i tillegg til Dagbladets kommentarfelt. Dermed har jeg lagt merke til at når disse mennene skriver negative ting om feminismen, handler det ikke om å mislike likeverd mellom mennesker, men at de opplever feminismen som en trussel.

Det er, som nevnt, ofte ressurssvake individer som skriver hatefullt. Disse føler at feminismen hjelper kvinner, på deres bekostning. Det at de fleste kvinner har det bedre enn dem, forverrer deres selvfølelse.

Hvorfor skal kvinnene alltid være i fokus og bli hjulpet, når det går så dårlig med mennene?

Hvorfor er det slik at de er tapere når de ikke greier å få seg en god utdanning, jobb og kjæreste, mens ei kvinne som ikke får til det samme kan skylde på mangelfull likestilling? Gutter er tapere, mens jenter er diskriminerte.

I « Kjønnsforskjeller i skolepresentasjoner», en forskningsrapport fra NOVA, står det at dårlige og ustabile oppvekstforhold skader gutter mer enn jenter.

Rapporten sier også at gutter er mindre selvstendige og trenger mer disiplin både hjemme og på skolen, noe de ikke får i like storgrad som før.

Skolesystemet er organisert på en måte som ikke passer guttene og mobbing er mer skadelig for dem. Det er kanskje ikke uten grunn at jenter greier seg bedre i gjennomsnitt på skolen?

Når det gjelder de som skriver rasistiske kommentarer:

Kan ikke dette like godt ha noe med at noen sitter inne med sterke meninger, sterke følelser og angst for fremtiden som sjeldent diskuteres?

De siste 20 årene har det skjedd noe nytt i Norge. Nye befolkningsgrupper har flyttet hit, uten at offentligheten for å unnslippe rasiststemplet har diskutert det særlig. Jeg tror derimot at alle innvandrere forstår denne skepsisen veldig godt. De har da en viss empati og en evne til å sette seg inn i andres situasjon?

Så kanskje flommen av netthatet og hetsen er mer et symptom på at problemer i samfunnet og blir ignorert. La oss ikke avsløre dem, men la oss se på det som hva det faktisk er:

Et symptom på et samfunn som ikke er som det skal være.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer