Troll til tusen

Tidenes norske pianotrioalbum?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

S.M.V. Tre basshelter i inspirert samhandling.

CD: «Hello Troll» er Helge Lien Trios første album for det tyske plateselskapet Ozella. Det er også trioens beste til nå i en perlerad på i alt seks. Og ikke bare det.

Med strålende originalkomposisjoner, pianosoli og triospill i superklasse av pianist Helge Lien, bassist Frode Berg og trommeslager Knut Aalefjær, er «Hello Troll» kanskje den sterkeste norske pianotrioplata noensinne. OK, slike sammenlikninger er tvilsomme, særlig siden pianotrioene lenge har blomstret – og fortsatt blomstrer - så heftig i norsk jazz, men når det kommer til å etablere et triouttrykk der det tangentvirtuose og det kollektive mesterskap møtes i den ene komposisjonen finere enn den andre, og der de ulike stemningene skapes og formidles med slik intensitet og likevel pustende ro, kommer jeg ikke på noe album som overgår «Hello Troll».

AT TRIOEN, som har eksistert siden 2000, leverer håndverk av høy klasse, er det minst forbløffende. Trioens fem foregående utgivelser – fire femmere og en sekser på Dagbladterningen – har talt sitt tydelige språk om hvordan Lien, Berg og Aalefjær fra utgivelse til utgivelse har perfeksjonert samspillet og hver for seg økt sin individuelle egenvekt som instrumentalist, så når trioen nå framstår med en kunstnerisk tyngde reservert de aller beste i bransjen, har det ligget i kortene en god stund. Forbløffende er derimot nivået på Liens melodiforankrede komposisjoner. For all del, han har laget fine melodier før, men for første gang fyller nå originalstoffet et helt trioalbum, og det uten ett eneste dødpunkt. Fra den innledende «Gamut Warning» til den avsluttende «In The Wind Somewhere» har hver av melodiene sin spesielle historie å fortelle. Impresjonistisk råkjør eller skamløst vakre ballader – i hendene på denne trioen blir det substansiell musikk hele veien, lydfestet av Jan Erik Kongshaug i Rainbow Studio med den lydkvaliteten det betyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer