Trolldom på tåspissen

Ambisiøse «I Fokines verden» lykkes med å være både balletthistorisk kommentar og tett følelsesdramatikk.

FORTVILET KAMP: Den følsomme klovnen står mot en viril rival i Alan Lucien Øyens «Petrusjka», en av fem balletter i Ingrid Lorentzens åpningsforestilling som sjef for Nasjonalballetten. Foto: Erik Berg / Den Norske Opera og Ballett.
FORTVILET KAMP: Den følsomme klovnen står mot en viril rival i Alan Lucien Øyens «Petrusjka», en av fem balletter i Ingrid Lorentzens åpningsforestilling som sjef for Nasjonalballetten. Foto: Erik Berg / Den Norske Opera og Ballett. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BALLETT: La ingen være i tvil. Det er en ny kvinne i byen. Ingrid Lorentzens første forestilling som sjef for Nasjonalballetten er en massiv femretter, en hyperambisiøs helaften med fem verdenspremierer. Koreografene har fått i oppdrag å la seg inspirere av berømte ballettverk av den russiske koreografen Michel Fokine og Ballets russes, som vakte oppsikt i Paris like etter forrige århundreskifte.

Som ofte er det slik at et solid spikret rammeverk virker kreativt forløsende. Ballettene i «I Fokines verden», som blander det klassiske og det moderne i forskjellige styrkeforhold, varierer fra det smått likegyldige til det fabelaktige. Uhyre sterkt To av ballettene er lange og narrative, tre er korte og intime. Blant sistnevnte finnes kveldens tindeaktige toppunkt: Daniel Proiettos «Cygne». Camilla Spidsøe er prima ballerina i hvit tutu, kunstformens arketype, og danser først i dialog med et svært, projisert bilde av seg selv, i et fantastisk scenografisk uttrykk. Men dette er en svane med indre demoner. Trippingen er skjelvende, arabeskene spidder. Partneren er ingen prins, men et sortkledd barn, som blir maktesløst vitne til kvinnens forfall. Det er uhyre sterkt danset og koreografert, både som metaballett og emosjonelt testamente. Maktkamp Også Ina Christel Johannesens «Scheherazade» er full av følelsesmessig spenning. En mann og en kvinne slåss om makten i en duell inspirert av «1001 natt». Noen av løftene og sprangene blir i overkant tuklete og kompliserte, men de raske skiftene i forholdet mellom de to er fascinerende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer