<strong>KATASTROFE:</strong> Brannen på MS Scandinavian Star for nøyaktig 25 år siden.
KATASTROFE: Brannen på MS Scandinavian Star for nøyaktig 25 år siden. Vis mer

«Trolljegeren»-regissøren skal lage konspirasjonsthriller om «Scandinavian Star»

Kommer kanskje på kino i 2017.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag er det 25 år siden det brant på bilferja MS «Scandinavian Star» på vei fra Oslo til Fredrikshavn, og 159 mennesker omkom.

NRK Kulturnytt i dag avslørte filmprodusent Karin Julsrud at hun og produksjonssekslapet 4 1/2 Film utvikler en spillefilm om etterforskningen av brannen.

Nylig fikk prosjektet støtte av Norsk Filminstitutt til å utvikle et manus. Det er regissøren bak «Trolljegeren», André Øvredal, som er tiltenkt regiansvaret på «Scandinavian Star»-filmen.

Engasjert Øvredal har blitt et ettertraktet navn i Hollywood etter den norske liksomdokumentaren om jakten på troll i den norske fjellheimen, og lager nå skrekkfilmen «The Autopsy of Jane Doe» med Emile Hirsch og Brian Cox i hovedrollene.

- Vi har jobbet mye med å finne rett regissør, og mener Andre Øvredal har akkurat det som trengs for å våge å gå løs på dette materialet. Han er politisk og historisk engasjert og har en sterk registemme. At han også har et internasjonalt navn er en fordel, siden dette prosjektet ikke kan finansieres av skandinaviske midler alene, sier Julsrud til Dagbladet.

Skandale Utviklingen av filmen skjer i samarbeid med solide krefter i København: Produksjonsselskapene Uppercut Media, som tok initiativ til filmen, Nimbus Film, som lagde suksess-serien «Broen», og distribusjonsgiganten Nordisk Film. Manuset utvikles av Torleif Hoppe, som blant annet har skrevet «Forbrytelsen»-episoder.

Ifølge Julsrud er filmen tenkt som en konspirasjonsthriller i samme ånd som Oliver Stones «JFK» og Watergate-klassikeren «Alle presidentens menn».

- De er alle filmer om historiske hendelser der det er åpenbart at det er mye som ikke er kommet fram, og der man fortsatt lurer på hva som egentlig skjedde, sier hun.

- Etterforskningen av «Scandinavian Star»-katastrofen kan kalles Skandinavias største rettsskandale i moderne tid. derfor mener vi det er interessant, spennende og viktig å lage film om det økonomiske, etterforskningstekniske og politiske etterspillet, sier Julsrud, som tidligere har produsert filmer som «Reprise», «Keeper'n til Liverpool» og «Kongen av Bastøy».

Kan være positivt Går alt etter planen, kan filmen gå i opptak neste år og komme på kino i 2017.

Grete Holen i støttegruppa for ofre etter «Scandinavian Star»-brannen uttrykker overfor Kulturnytt støtte til filmprosjektet.

- Umiddelbart tenker jeg at all oppmerksomhet om en sånn katastrofe kan være positivt, sier hun til NRK.

- Det er ting man ikke kan få belyst på annen måte enn ved kulturelle virkemidler. Filmen kan bli godt supplement til den politiske diskusjonen, sier Holen.

Tidligere i år sendte NRKs Radioteateret en dramatisering av etterspillet etter fergebrannen, da med Linn Skåber og Mads Ousdal i hovedrollene.

<strong>SKAL REGISSERE:</strong> Andre Øvredal er tiltenkt regiansvaret for filmen, som foreløpig er på utviklingsstadiet.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL REGISSERE: Andre Øvredal er tiltenkt regiansvaret for filmen, som foreløpig er på utviklingsstadiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer