Trollkjerring i USA

NEW YORK (Dagbladet): I en leilighet i New York, 53 etasjer over bakken, bukter Tove Traaviks norske trollgjerder seg fram. De spisse og agressive gjerdene er en del av skulptørens separatutstilling i verdensmetropolen. - Overjordisk, mener kunstkjennere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det gjennomhullede, bølgende, trolske, science fiction-aktige gjerdet som hun skal stille ut, er et myldrende landskap, organisk og hardt på samme tid.

«Noen av hennes skulpturer gir et førhistorisk eller overjordisk inntrykk,» skriver Barbara S. Kulik i utstillingskatalogen.
- Jeg trivdes svært godt i steinbruddet i Larvik. Larvikitten er en stein som er 280 millioner år gammel, sier hun, og liker å bli kalt billedhogger.

- Jeg bruker lang tid, hogger i stein. Jeg likte bedre å hogge vekk enn å bygge opp.

Hun kom til New York fra Hamburg, der hun hadde fått seg en fin arbeidsplass, med stein fraktet fra Larvik ned til Tyskland.

- Jeg prøvde å finne et sted der jeg kunne jobbe i stein da jeg kom til New York, men det var upraktisk og dyrt, sier hun som forklaring på valget av bronse som det nye arbeidsmaterialet.

Storby

Trollgjerdene som bukter seg på arbeidsbord og sokler i hennes atelier ti etasjer over lastebillarmen i 37. gate, er spisse og aggressive. De ble til i storbyen.

- Du henger fast, sier Tove.

Selv «henger» hun høyt i 53. etasje - uten gardiner.
- Når vi først skulle bo i New York, føltes skyskraper som det riktigste, sier hun.

- Nå kunne jeg ikke tenke meg å bo noe annet sted enn i en stor by. På veien hjem fra atelieret passerer jeg Times Square med alle lysene og alt livet. Jeg kommer hjem i hundre hver dag, full av nye inntrykk.

Politisk

Utstillingens tittel spiller på gjerdemotivet med «Offence, Defence, My fence». I utstillingens «angreps»-avdeling stiller hun ut grasiøse kvinnefigurer som sjokkerer når tilskueren nærmer seg, fordi de er bundet inn som levende mumier.

- Dette er mitt første og kanskje eneste politiske verk. Jeg ble så fortvilet av å lese om hvordan fundamentalistene i Taliban i Afghanistan behandler kvinner. Den indignasjonen finnes i disse figurene, sier hun.
Med bare et par dager igjen til åpningen, er hun foruroligende rolig.

- En utstilling er som en teaterforestilling. Publikum vil fornemme en atmosfære, og jeg må lage en scene for å fange oppmerksomheten i en verden hvor alt må oppfattes på et minimum av tid, sier hun.

STILLER UT: Norske Tove Traavik er skulptør, og skal ha separatutstilling i New York. Norske agressive trollgjerder inngår i utstillingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer