Trollkvinnenes hemmelige rike

Trolldom var regnet som tidens verste forbrytelse. I Finnmark var tallet på trollkvinner ekstremt høyt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Like etter påske i april 1634 ble et nytt bål tent i Vardø. Denne gangen var det Kirsten, kona til Rasmus Sivertsen fra Kiberg, som skulle brennes. Hun hadde noen dager tidligere blitt dømt fra livet til ild og bål fordi hun i flere år hadde drevet med skadelig djevelarbeid sammen med andre hekser over store deler av Øst-Finnmark. Hensikten med å brenne trollkvinnen var flere. Djevelskapen satt i kroppen. Kroppen måtte derfor brennes til aske for å rense sjelen til Guds velbehag. For å hindre videre rekruttering til heksehetens hær var det dessuten viktig å statuere et skrekkens eksempel. Folk som nektet å følge Kirsten til retterstedet i Vardø, ble bøtelagt. Ved slike tilstelninger var det møteplikt. Å forhindre heksepestens videre spredning var et viktig formål ved skrekkens liturgi. Kirsten hadde da også fortalt uhyggelige historier som må ha skremt både embetsmenn og lokalbefolkningen.

I løpet av 45 år, fra 1620 til 1665, kom rundt 125 personer for retten i Finnmark anklaget for trolldomskriminalitet. Trolldom var regnet som tidens verste forbrytelse. I Finnmark var det primært norske kystkvinner i ulik alder og fra ulike sosiale lag som fikk alvorlige anklager om trolldom over seg. Mange av kvinnene var gift med fiskere, men her finner vi også noen tjenestejenter i husholdene til mer velstående handelsmenn. Rundt 70 prosent av alle som ble stilt for retten, fikk lovens strengeste straff - de ble avlivet for sine farlige trolldomskunster ved bålbrenning. I forhold til folketallet og sammenlignet med andre strøk av Norge er dette ekstremt høye tall. De aller fleste hekseprosessene utspilte seg i et relativt lite geografisk område i Finnmark, nemlig i kystværene i Øst-Finnmark. Det er primært 1600-tallets Vadsø, Ekkerøy, Kiberg og Vardø som ble rammet av hekseplagen. Området blir derfor også i europeisk sammenheng blant de verste når det gjelder omfanget av brutale hekseprosesser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer