KOMMENTARER

Trollmannen fra Odessa

Mikhail Saakasjvili har blitt ukrainer og guvernør i Odessa, Ukrainas fargerike og farlige havneby. Hva betyr det?

NYE LANDSMENN: Mikhail Saakasjvili hilser på innbyggere i Odessa etter at han ble guvernør. Han er sammen med Ukrainas president Petro Porosjenko. (AP Photo/Mykola Lazarenko, AP) Scanpix
NYE LANDSMENN: Mikhail Saakasjvili hilser på innbyggere i Odessa etter at han ble guvernør. Han er sammen med Ukrainas president Petro Porosjenko. (AP Photo/Mykola Lazarenko, AP) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er mannen som framfor noen får Russlands president Vladimir Putin til å se rødt som tidligere denne måneden fikk denne viktige stillingen i Ukraina. Saakasjvili var den georgiske presidenten som arresterte det han sa var russiske spioner i Georgia, og paraderte dem på TV til Putins store raseri. Han er mannen som startet krigen mot Russland med å angripe Sør-Ossetia i 2008, krigen som førte til at russiske styrker sto bare kilometre fra hovedstaden Tbilisi, og at Georgie mistet Abkhasia og Sør-Ossetia. Og han er mannen som gjennomførte radikale økonomiske reformer og langt på vei vant kampen mot en endemisk korrupsjon. I Georgia startet Saakasjvili kampen mot korrupsjon med å sparke samtlige 30 000 i det notorisk korrupte trafikkpolitiet. Da skjønte alle at han mente alvor.

VI STÅR ALTSÅ overfor en på alle måter handlingens mann. Han er uredd inntil det dumdristige, som da han provoserte fram krigen mot Russland. Håpet han virkelig på amerkansk militær støtte? Eller spilte han på at Putin ikke ville gripe den enestående sjansen han fikk til å filleriste sin mangeårige personlige fiende Saakasjvili? Men Saakasjvili er også en splittende mann. I hjemlandet er han ettersøkt for maktmisbruk, og for å ha slått ned demonstrasjoner på en brutal måte i sin andre presidentperiode. I sin første presidentperiode var Saakasjvili imidlertid en nasjonal helt. Etter den ikke-voldelige Rosa revolusjonen vant Saakasjvili valget i 2004 med 96 prosent av stemmene. Og det skjedde uten valgfusk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.