Trollmannens læregutter

Trond Giske er vingestekket. Ola Borten Moe er blitt Statoils redskap i oljepolitikken. De er fanget av ustyrlige krefter.

TROLLMANNSTIPS: Statoil-sjef Helge Lund i rollen som olje- og energiminister Ola Borten Moes «øyrekviskrar». Foto: Geir Otto Johansen / NTB scanpix
TROLLMANNSTIPS: Statoil-sjef Helge Lund i rollen som olje- og energiminister Ola Borten Moes «øyrekviskrar». Foto: Geir Otto Johansen / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Å vingestekke Statoil var et av hovedmålene da Willoch ble statsminister i 1981 og Hans Henrik Ramm og Terje Osmundsen var hans disipler. De skulle få kontroll på gjøkungen og rydde opp i den norske modellen med sammenblanding mellom forvaltning og forretning, skapt av Jens Chr. Hauge og Arve Johnsen og konfirmert under Per Kleppe etter Arbeiderpartiets første handlingsregel: Statoil er statens redskap i oljepolitikken.

Stoltenbergs første regjering delprivatiserte og børsnoterte Statoil. Staten skulle være passiv majoritetseier på en armlengdes avstand. Det som teller er bunnlinje og verdier for aksjonærene, hvori opptatt staten. Staten avstår fra å være dominerende stakeholder og oppfører seg som en shareholder av kupongklippertypen. Ola Borten Moe er blitt Statoils læregutt og redskap i oljepolitikken. SV antyder at når det er slik det skal være, ville det være like greit at Statoil var helprivatisert.

Statkraft og Statnett og Statsbygg har entra arenaen og gjør stort sett som de vil. Televerket ble Telenor og gjorde det lettere for H (v) ermansen. Nå må Giske bakse med en ledelse som bare er interessert i staten som eier når de trenger en statsråd til å rydde opp i tvilsomme opsjoner og konsesjoner ved Det indiske hav.

Faust inngikk en pakt med djevelen da han satte sin sjel i pant mot at djevelen skulle tjene ham for ei tid. I noen versjoner av legenden beholder Faust sin sjel etter at tjenesten for djevelen er over. I andre blir han fanget av ukjente krefter etter at pakten er utløpt. Alternativt kan det gå som da Trollmannens læregutt hos Goethe ikke ble kvitt de åndene han hadde mant fram: Die ich rief, die Geister, werd' ich nun nicht los.

Statkorn er også en historie verd: Opprettet som Statens Kornforretning for å bygge opp lager og sikre norske bønder avsetning for kornet. Det ble en metamorfose til Cermaq med lakseoppdrett og laksefôr. Nå er gullegget solgt til amerikanske og svenske finansoperatører, med næringsminister Giske som passivt deltakende observatør. Mens landbruksminister Slagsvold Vedum og forsvarssjef Harald Sunde lar seg avbilde sammen i en kornåker i Ringsaker, der Sunde for øvrig skal slå seg ned som pensjonist på odelsgarden. Han sier til VG at den fundamentale oppgave for en stat er å sørge for mat til befolkningen. Matsikkerhet er en viktig del av totalforsvaret. Derfor mener de to kornkameratene at det er på tide å sikre såkornet og bygge beredskapslagre for matkorn.

Kanskje må man rett og slett ny-oppfinne Statens Kornforretning og andre politiske redskaper og verktøy på viktige samfunnsområder? Etter at trollmannens læregutter har overtatt det nye, offentlige menasjeriet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.