Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Trollpikken» skal være oppe innen høsten

Det lover entreprenør Sverre Garpestad. Nesten 200.00 kroner er samlet inn til gjenreisningen.

KNEKT: Steinen skulle lokke turistene til Egersund. Nå er den ødelagt. Video: Valentin Svelland / Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helgen ble Egersunds turistattraksjon vandalisert, da steinformasjonen ble brukket tvers av.

Men «Trollpikken» skal være oppe igjen til høsten. Det garanterer Sverre Garpestad i entreprenørselskapet Bertelsen & Garpestad, etter en befaring i går.

Smører inn med sauemøkk

Det er en komplisert operasjon å reparere fjellformasjonen. Den avkuttede delen veier mer enn ti tonn, forteller Garpestad til Stavanger Aftenblad.

TI TONN: Den avkuttede delen er for tung til å løftes med helikopter. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
TI TONN: Den avkuttede delen er for tung til å løftes med helikopter. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Det vil ikke være mulig å heve den med helikopter.

- Vi kommer trolig til å lage en stor steinbukk i stål og plassere den på toppen av fjellet. Så må vi lage noen hull i «Trollpikken» til å feste stroppene, sier daglig leder i Øyvind Langmyr.

I forkant har selskapet tatt avstøpning av bruddflatene for å treffe hundre prosent.

- Når alt er på plass, smører vi den inn med saueskitt. Det setter i gang en kjemisk reaksjon som gjøre at bruddflatene blir nesten usynlige, sier Langmyr.

Målet nesten nådd

Redningsaksjonen blir finansiert av en innsamlingsaksjon. Primus motor er Eigersundsmannen Kjetil Bentsen. Målet er å samle inn 200.000 kroner.

Nå er målet nesten nådd: I dag klokken 08.35 var 195.720 kr samlet inn, fra 1128 givere. Det viser en oversikt fra DNBs folkefinansieringsside Startskudd.no.

Eigeland mener det er over all forventning, spesielt med tanke på antall givere.

- De er fra hele Rogaland, Hordaland ... en fra USA ringte og lurte på om han kunne gi penger, sier Bentsen til Dagbladet.

Tips om hærverket

Politiet har fått en rekke tips om hærverket.

- Vi har fått en del opplysninger. Nå skal vi strukturere informasjonen og jobbe videre med den, sier Jan Olav Våge, etterforskningsleder ved Eigersund politistasjon, til Dagbladet.

Det var turgåere som fant Trollpikken knekt lørdag morgen. Fjellformasjonen viser tegn på boring. Våge sier at politiet ser alvorlig på saken.

- Vi ønsker å finne ut hvordan dette har skjedd, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!