«Troløs» kan bli Europas beste film

Liv Ullmanns siste film «Troløs» er nominert til beste film i årets European Film Awards, som skal deles ut 2. desember. Filmens hovedrolleinnehaver, Lena Endre, kan få pris som beste skuespiller.

Det kan også Stellan Skarsgård fra norske «Aberdeen». European Film Awards er Europas «Oscar»-pris. Den deles ut av European Film Academy, som består av tusen framtredende europeiske filmfolk. Bare å bli nominert til denne prisen er en stor anerkjennelse, nettopp fordi det er folk som selv lager film som står bak.

I år er nordiske filmer i fokus som aldri før:

En norsk

Til beste film er både «Troløs» og danske Lars von Triers «Dancer in the Dark» nominert. Hovedrolleinnehaveren fra sistnevnte, islandske Björk, konkurrerer med Lena Endre om prisen for beste kvinnelige hovedrolle.

Til mennenes skuespillerpris er også Ingvar E. Sigurdsson fra islandske «Universets engler» nominert, sammen med Stellan Skarsgård.

Skarsgård er, selv om han er svensk, den eneste som kan vinne pris for en norsk film. Han spiller hovedrollen som den alkoholiserte oljearbeideren Thomas i Hans Petter Molands «Aberdeen».

Revansj

Ullmann og Endre får endelig en mulighet til å ta revansj på Lars von Trier og Björk, som vant de gjeveste prisene på årets filmfestival i Cannes.

Det er mellom fem og sju nominerte i hver klasse i European Film Awards. Prisene deles ut under en gallaforestilling i Théatre National de Chaillot i Paris 2. desember.

TIL TOPPS: Lena Endre kan bli Europas beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i «Troløs».