Trommene fra Beograd

- Vi samlet oss gjerne i en bakgate og begynte å spille. En håndfull mennesker stanset opp, og vi tok til å bevege oss mot hovedgata. Flere sluttet seg til, og til slutt var det tusenvis av mennesker som fylte gatene i protest mot Milosevic-regimet, forteller Dragoljub Djuricic (47), jugoslavisk trommeslager og frigjøringshelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I helga har han underholdt på Vossa Jazz. Det korte norgesbesøket i regi av UD er et direkte resultat av kontakten mellom president Kostunica og statsminister Stoltenberg.

Om det finnes én lyd som kan konkurrere med drønnet av NATO-bomber i det detroniserte jugoslaviske regimets ører, må det være ekkoet fra Dragoljub Djuricics trommer. I årevis var de en viktig del av den demokratiske opprørspulsen, både da den store montenegrineren spilte konserter med sitt trommeensemble The Drums Company, og da han ledet an i spissen for opptil 30 andre tamburer i de store gatedemonstrasjonene. På Vossa Jazz denne helga har omstendighetene vært mindre dramatiske, men likefullt bemerkelsesverdige: Endelig kan Djuricic (47) og hans musikere reise fritt igjen, etter å ha fått passene inndratt under diktaturet.

- Nå skal du og trommekompaniet spille over hele Europa. Hvilken rolle ser du for deg i det framtidige Jugoslavia?

- Jeg har takket nei til å være med i en statlig kulturkomité, vi skal være vaktbikkjene. Hvis den nye regjeringen ikke gjør en skikkelig jobb med demokratisering og ytringsfrihet, kommer trommene til å lyde igjen. Først fra bakgatene, deretter nærmere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer