Trompet som bestilt

- En kort, men amper diskusjon rundt middagsbordet da jeg var 14 gjorde det klart for familien at ingeniørplanene var skrinlagt. Fra da av skulle jeg bli musiker, sier Kåre Nymark jr. og humrer ved tanken.

Så godt lyktes den unge trompetisten at da Oslo Jazzfestival i år for første gang bestilte et verk, gikk henvendelsen til Nymark jr. Dermed er det duket for uroppføring på Oslo Jazzfestivals åpningsdag førstkommende mandag, når kvartetten Nymark Collective - Tord Gustavsen, piano; Mats Eilertsen, bass; Kenneth Ekornes, trommer - framfører «Contemporary Tradition» i Gamle Logen.

New Orleans

- Jeg har laget skissene som vi utvikler i kvartetten. Vi forsøker å knytte sammen alle de ulike fargene i New Orleans-tradisjonen, fra brassband og Armstrong til gateparader, begravelsesmusikk, rhythm & blues, The Meters og de mer moderne variantene som særlig Wynton Marsalis og Nicholas Payton står for, sier Nymark jr.

Selv om han har solid forankring i tradjazz, og med glans forsvarer trompetposisjonen i Ytre Suløens Jassensemble, er han ikke opptatt av å bli satt i musikalsk bås.

- Jeg tenker ikke sjanger, mer på hvem jeg spiller sammen med til enhver tid, sier han.

- Om jeg er New Orleans-trompeter, moderne trompeter eller fribag-trompetist, er ikke viktig. Idealene mine er uansett alle de store trompeterne, fra Louis Armstrong via Lee Morgan, Chet Baker og Miles Davis til Nils Petter Molvær. Og mange andre.

Langevåg

- Du kommer fra samme plass på kloden som Jarle Førde, Jan Magne Førde og Nils Petter Molvær. Er det noe med drikkevannet i Langevåg på Sula som skaper gode trompetere?

- Jeg tror nok et sterkt musikkmiljø og gode lokale forbilder har mer å si, parerer Nymark jr., som deler tida mellom Ytre Suløen, Funky Butt og Nymark Collective.

Med weekendjobber året rundt og enda tettere program i festivalsesongen lever han av å spille jazz, og det er verken dristig eller originalt å spå at det blir mye å høre fra ham i åra framover.

<B>KLAR FOR OSLO JAZZFESTIVAL:</B> Kåre Nymark jr. er en av landets ledende unge jazzmusikere, og har skrevet bestillingsverket som åpner Oslo Jazzfestival førstkommende mandag.