SJØULK: I sine beste øyeblikk føles avantgarde-trompetist Nils Petter Molværs nyeste album som å svømme i ukjente farvann. Foto: Promo.
SJØULK: I sine beste øyeblikk føles avantgarde-trompetist Nils Petter Molværs nyeste album som å svømme i ukjente farvann. Foto: Promo.Vis mer

Anmeldelse: Nils Petter Molvær - «Buoyancy»

Trompetist med solid skive om døende korallrev

Oppdriftsjazz.

ALBUM: Store deler av sporene på trompetist Nils Petter Molværs åttende soloalbum er oppkalt etter korallrev – fremmede verdener som er i ferd med å forvitre, på grunn av klimaendringene.

Det mystiske har lenge vært et sentralt motiv i sunnmøringens kunstnerskap, med debuten «Khmer» (1997) – hvor drømmende drum & bass ble gjenfødt i en jazzkontekst, med slående hell – blant milepælene.

Selv om spøkelset fra nattklubben for lengst har trukket seg ut av musikken til 55-åringen, maner den i sine beste øyeblikk fortsatt til transetilstander.

Urovekkende «Kingfish Castle» skaper ikke bare følelsen av å svømme i ukjente farvann, men peker også ut Molvær som en fjern fetter av Jon Hassell.

Den illustrerer ikke minst at trompetisten og hans medhjelpere i aller høyeste grad kan tilby dramatikk uten å følge sine voldsomste impulser (se «Jackson Reef» og «Amed»).

Solide «Buoyancy» byr på en beskjeden oppdrift.