<strong>AMERICANA FRA TROMSØ:</strong> Hollow Hearts presenterte materialet på debutalbumet «Annabelle». på Café Mono i Oslo før jul. Fra venstre: Christoffer Nicolai Mathisen, Ida Løvheim, Mikael Pedersen Jacobsen og Ida Karoline Nordgård. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
AMERICANA FRA TROMSØ: Hollow Hearts presenterte materialet på debutalbumet «Annabelle». på Café Mono i Oslo før jul. Fra venstre: Christoffer Nicolai Mathisen, Ida Løvheim, Mikael Pedersen Jacobsen og Ida Karoline Nordgård. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Musikk

Tromsø-americana, blues fra Bergen og Solør, progrock og soul fra Chicago

Sju anbefalinger fra Dagbladets musikkredaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Tromsø-americana, blues fra Bergen og Solør, progrock og soul fra Chicago

ALBUM: Tromsø er en vital musikkby, og nå har de også odlet fram et spennende folk/americana-band som albumdebuterer med «Annabelle».

Hollow Hearts er navnet. Skriv det ned! Bandet gjorde en fin figur da de presenterte materialet fra debutalbumet i Oslo i vinter. Nå er det endelig her!

Med hele 13 låter er det riktignok blitt ei noe ujevn plate, men her er flere enkeltlåter som fortjener store utropstegn – først og fremst «Down To The Wire» (wow!) og dempede «Keep Moving On», «Red House Song» og «The Line» – der særlig vokalist Ida Løvheim briljerer.

Øyvind Rønning

Tromsø-americana, blues fra Bergen og Solør, progrock og soul fra Chicago

ALBUM: Fra bergensbandet Real Ones, her er Jørgen Sandvik i bluesmodus, produsert av ham sjøl og Real Ones-kollega Ivar Chelsom Vogt.

Vi snakker ikke om moderne blues, men musikk inspirert av de virkelige pionerene, som Skip James og Leadbelly, i ny tapning.

I tillegg til egne låter, tar Sandvik gjerne utgangspunkt i eldre låter. Singelen «Tell Your Mother» er for eksempel basert på en låt av Willie Cobbs, som igjen tar utgangspunkt i en Bo Diddley-utgivelse, men høres ut som en som Luther Dickinson (North Mississippi Allstars) kunne gjort eller spilt. «The Law» er basert på en John Mayall-låt.

<strong>SOLO:</strong> Jørgen Sandvik fra Real Ones.
SOLO: Jørgen Sandvik fra Real Ones. Vis mer

Her snakker vi altså om effektiv flerbruk av musikk.

​​«Permanent Vacation» er tittelen på både albumet og bandet. «Is There Hope?» er en av mange stillferdige kanonlåter her. Ja, definitivt, det er håp for bluesen, sier vi glatt.

Øyvind Rønning

Tromsø-americana, blues fra Bergen og Solør, progrock og soul fra Chicago

​​ALBUM: Gjennom solide kreative steg opp fra debuten «Silhouettes»​ leverer Petter Vågan og hans kompanjonger i The Fjords denne gangen en kvalitetsskive som har høstet lovord i både inn- og utland.

Andreskive «Ladders» er en sjeldent vakker framstilling av kjærlighetslivets utfordringer.

Personlige betraktninger forsterket av et konsist og fokusert knippe med flotte produksjoner, og en vokal som for alvor setter deg i det reflekterende hjørnet.

Mathias Rødahl

Tromsø-americana, blues fra Bergen og Solør, progrock og soul fra Chicago

ALBUM: Vinylen skal fram! Cocteau Twins’ andre og tredje album er nå i nytt opplag, noe som er en ypperlig unnskyldning til å lytte til dem. Solide «Head Over Heels» (1983) og strålende «Treasure» (1984) markerer de skotske kultheltenes overgangsfase fra overnaturlig postpunk til himmelsk drømmepop.

Trioens største album («Heaven or Las Vegas», 1990) lå fortsatt i horisonten, men selv her – i sin spede begynnelse – låter de som ingenting som annet.

Kim Klev

Tromsø-americana, blues fra Bergen og Solør, progrock og soul fra Chicago

ALBUM: Musikk er ofte best live, og Tor Einar «Dr.» Bekken fra Trondheim via Drammen og Finnskogen har en slentrende stil på scenen.

Den verbale snerten er fraværende på «Spell», spilt inn live på Herr Nilsen i Oslo, i stedet er det fokus på kvalitet i sangstemme og alle ti pianofingre.

Richard Gjems fra Solør triller munnspilltoner bedre enn de aller fleste. Sammen er de Bekken & Gjems, og de er gode!

Jan Christian Gjems bidrar på gitar og Noora Noor gjør en sjelden gjestevisitt på «Jealous Kind». «I’d Rather Drink Muddy Water» er ellers utropstegnet her, ved siden av Randy Newmans «Louisiana». Det er der mye av musikken deres har sine røtter. Ja, og så «Internasjonalen» og «Livet i Finnskogarna», da, den siste i en elegant, trekkspillfri tapning.

Øyvind Rønning

Tromsø-americana, blues fra Bergen og Solør, progrock og soul fra Chicago

EP: Ravyn Lenae fra Chicago er bare 19 år gammel, men har en forbausende velutviklet meloditeft.

Strålende «Crush» er hennes tredje EP, innspilt sammen med jevngamle Steve Lacy (kjent fra Odd Future-affilierte The Internet og Kendrick Lamars «Pride»).

De plagsomt begavede snørrungene bringer ut det beste i hverandre, og det spørs om ikke fusjonen har skapt en ny stjerne på neosoul-himmelen.

Kim Klev

Tromsø-americana, blues fra Bergen og Solør, progrock og soul fra Chicago

LÅT: Progrockerne i Tusmørke mobiliserer til nytt albumslipp 4. mai. Det er ikke unnagjort på tre minutter. «Fjernsyn i farger» er en snirklete dronesak som trekker opp mot timinuttersmerket.

Det suser, blipper og blopper på flankene mens bandet jobber seg gjennom en kosmisk storm av en låt. Hakket mer dramatisk i vendingene enn barneplata gjengen laget i fjor.

Det er bare å glede seg. Det er få som gjør rotekte prog like vitalt i dag.

Torgrim Øyre

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer