Tromsø-regissør vant filmpris

Hadde Bjørn Sundquist og Anders Baasmo Christiansen foran kamera.

Tromsø-regissøren Ole Giæver klarte det kunststykket å få to av norsk films største navn, Bjørn Sundquist og Anders Baasmo Christiansen, til å gestalte de to eneste rollene i sin kortfilm «Tommy».

Filmen har høstet mye lovord under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) denne uka, og i går kveld kom også den offisielle belønningen:

Giæver vant «Tromsøpalmen», som er festivalens pris i kortfilm/dokumentar-klassen, sammen med Tone Grøttjord og hennes film «Prirechnyy». De to spennende filmskaperne splitter dermed prispengene på 5.000 euro (ca 45|000 kroner).

«Tommy» handler om et tilfeldig(?) møte mellom to generasjoner menn en tidlig morgen i fjellet. Sundquist spiller den småfulle faren til en eks-kamerat av Christiansen. Filmen bærer preg av å ha en kommende stjerne som regissør, og dialogen og spillet de to skuespillerne imellom har strålende humor. Om «Tommy» sier juryen:

«En stor fortelling fanget i et kort møte på fjellet. Intelligent dialog, lysende gestaltning, og et forbilledlig effektivt formspråk.»

Da Dagbladet snakket med Ole Giæver et par dager før prisen var et faktum, kunne han bekrefte at han skriver på et manus som etter planen skal bli helaftens spillefilm.

- Det blir en roadmovie på sykkel gjennom Lofoten, med fjell og hav som kulisser. Handlingen er alvorlig og tar utgangspunkt i et mulig selvmord, sa Giæver.

TIFFs hovedpris, den såkalte Auroraprisen, gikk til den argentinske filmen «Chronicles of an Escape». Prisen er på 100|000 kroner, gitt av Norsk Filminstitutt. Pengene går til den norske distributøren som sørger for at filmen blir importert til Norge og norske kinoer.

UNDERLIG MØTE: Bjørn Sundquist nærmest truer Anders Baasmo Christiansen til å ringe sønnen hans, Tommy. Som var hans kamerat under oppveksten, men som han seinere ikke har hatt kontakt med. Foto fra filmen Foto: Fra filmen.
UNDERLIG MØTE: Bjørn Sundquist nærmest truer Anders Baasmo Christiansen til å ringe sønnen hans, Tommy. Som var hans kamerat under oppveksten, men som han seinere ikke har hatt kontakt med. Foto fra filmen Foto: Fra filmen. Vis mer

Om vinnerfilmen sier juryen:

«Den utvalgte film har en engasjerende og spennende handling. Den preges av solid filmhåndverk og sterke skuespillerprestasjoner. Det dramatiske forløpet er originalt og utfordrende.»

Handlingen er basert på en sann historie fra Argentina for snart 30 år siden, men er politisk aktuell også i dag. Under militærregimet i Argentina mellom 1977 og 1983 forsvant mer enn 30|000 mennesker sporløst. De ble trolig kidnappet, torturert og henrettet. Filmen skildrer to av dem som ble kidnappet og torturert, men som klarte å rømme etter tre måneder.

«Chronicles of an Escape» er regissert av Israel Adrian Caetano.

Don Quijote-prisen (den internasjonale filmklubb-prisen) gikk til det lavmælte, men sterke tyske bidraget «Longing», regissert av Valeria Griesbach, som også var tilstede i Tromsø og mottok prisen. Filmen dveler ved temaene utroskap og selvmord.

FIPRESCI-prisen (den internasjonale filmkritiker-prisen) i Tromsø gikk til filmen «Still life», av regissør Zhang Ke Jia.

Den norske fredsfilmprisen gikk til «The Cats of Mirikitani», en gammel japansk-amerikansk gatekunstner i New York som har fått smake følgene av Japans og USAs dårlige forhold etter andre verdenskrig.

TIFF har vært godt besøkt hele uka. Fram til i går kveld hadde over 44|000 løst billett. Det betyr at fjorårets totale besøkstall vil bli slått. Festivalsjef Martha Otte har som mål å runde 50|000 besatte kinoseter i løpet av få år.