Tronarving med matpakke

Navn: Haakon Magnus Alder: 26 Yrke: Tronarving

I kveld «avslører» han synspunkter og tankerekker han har avslørt tidligere. For slik blir det gjerne når «åpenhjertige» intervjuer skal forhåndsannonseres for å trekke publikum til TV-stolen. Hvor åpenhjertig samtalen med NRKs Petter Nome blir, gjenstår selvsagt å se, men det kommer neppe til å stå på kronprinsen.

Haakon Magnus, eller bare Haakon, slik hans mor for noen år siden signaliserte at hun ville han skulle kalles, er nemlig en åpenhjertig person. I hvert fall så langt en alminnelig bladfyk klarer å få det verifisert. Den unge kronprinsen sies å være noe av en grubler, han har tidligere gitt til kjenne at han har sine «ups and downs». Og allerede på 18-årsdagen luftet han overfor frammøtte journalister at han nøye hadde tenkt igjennom hva det ville si å være landets konge, og at han i og for seg hadde tenkt tanken om å be seg fritatt.

Men først og fremst handlet det vel om å tenke tanken, for hva var guttens alternativer? I portrettboka «Haakon», som Fredrik Wandrup skrev i fjor, lufter han tvilen slik: «Jeg måtte i så fall ha brutt loven, men jeg kunne gjøre det... Men fordi jeg tror jeg kan gjøre mye bra i den stillingen som er forespeilet meg, har jeg valgt å gå inn i den.»

Kronprinsens utsagn er neppe bare et resultat av pliktfølelse. Han gir til kjenne et modernistisk syn på rollen. Den unge studenten har da også matpakke medbrakt på universitetet. Han er åpen for å møte spennende mennesker, uavhengig av rang og økonomisk status. Årene i California ga ham da også venner fra ulike kulturer og dermed en horisont som er større enn avstanden fra Skaugum til Holmenkollbakken. Selvsagt besøker han også homsebarer, for yngre mennesker er slikt naturlig.

Haakon er oppriktig glad i teater. Og i film, det er slett ikke tilfeldig at han gjester filmfestivalen i Haugesund. Guttens musikksmak er etter sigende variert, alt fra det outrerte til det klassiske. Han rakk både å være russ og lede statsråd i 1992, mange husker sikkert bildet av den unge russen på vei til slottet med arbeidsantrekket i en pose.

Evnen til å leve midt mellom det opphøyde og det folkelige er forutsetningen for at den 26 år gamle tronarvingen en dag skal fylle rollen som regent. Kronprinsen blir uansett gjenstand for en bred og programmatisk beundring. Men det er bare hans egne evner til å vise seg som et solidarisk og tenkende menneske som gir ham dyp respekt.