- Trond André Bolle utgjør en sikkerhetsrisiko for Norwegian

Fjernet fra «halehelt»-kåring sammen med «Berserk»-seiler. Nå er de fem Oslo-finalistene klare.

-RISIKO: Bildet viser fra venstre Andreas Eldjarn, Trond André Bolle, Simen Tokle og Christian Lian foran kjøretøyet de benyttet da de ble drept av en veibombe i Afghanistan i 2010. Norwegian ønsker ikke å ha et bilde av Bolle på sine fly, ettersom det kan oppleves som provoserende i noen av landene selskapet flyr til. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX
-RISIKO: Bildet viser fra venstre Andreas Eldjarn, Trond André Bolle, Simen Tokle og Christian Lian foran kjøretøyet de benyttet da de ble drept av en veibombe i Afghanistan i 2010. Norwegian ønsker ikke å ha et bilde av Bolle på sine fly, ettersom det kan oppleves som provoserende i noen av landene selskapet flyr til. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIXVis mer

(Dagbladet): - Norwegian flyr til områder hvor Afghanistan-krigen anses som kontroversiell. Trond André Bolle er en åpenbar helt, men det kan framstå som provoserende å ha ham haleroret, og den risikoen kan ikke vi ta, sier Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

Dagbladet kan i dag presentere de fem Oslo-kandidatene som går videre til finalen i Norwegians «halehelt»-konkurranse:

Hans Nielsen Hauge, Grete Waitz, Wenche Foss, Johan Fredrik Thaulow (bedre kjent som Frits Thaulow) og Ludvig Vallentin Karlsen.

Boikotter Norwegian Men skulle Norwegian ha presentert de fem kandidatene med flest stemmer - ville lista ha vært en annen.

Som Dagbladet har kunnet fortelle har familiene til både Joachim «Jokke» Nielsen, Øystein «Euronymous» Aarseth og Jens Bjørneboe boikottet Norwegian-kampanjen.

TIL FINALEN: Evangeliesenterleder Ludvig Karlsen. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
TIL FINALEN: Evangeliesenterleder Ludvig Karlsen. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

Bjørneboe var blant de fem kandidatene med flest stemmer da kåringen ble avsluttet. Det samme var Trond André Bolle, en norsk offiser som ble drept av en veibombe i Afghanistan i 2010.

I 2011 ble han tildelt krigskorset med sverd.

- Vi har vært i kontakt med familien til Bolle, og de har forståelse for vår vurdering, sier Sandaker-Nielsen.

- Innfrir ikke Men det stopper ikke der. Når Norwegian i dag presenterer sine finalekandidater, er det enda et navn som mangler: «Berserk»s Robert Skaanes.

- Vi har vurdert det slik at Skaanes ikke innfrir de kravene vi har, sier Sandaker Nielsen til Dagbladet.

TIL FINALEN: Wenche Foss. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIL FINALEN: Wenche Foss. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I følge Norwegians «halehelt»-kriterier må kandidaten «ha utmerket seg og inspirert andre», og at «vedkommende var utfordrer i sin tid». 

- Skaanes gjorde seg utvilsomt bemerket innenfor sitt felt, men vi har lagt til grunn at han kom til kort i selskap med dagens «halehelter» og de andre nominerte, sier Sandaker-Nielsen.

Skaanes sin far, Arne Skaanes, ser ikke på dette som noen stor sak.

- Jeg har observert at Robert er blitt foreslått, men jeg har hverken før eller etterpå tenkt at det er noen stor sak for meg. Historisk sett var det jo mange store navn å konkurrrere med, sier han til Dagbladet.

- Ikke kritikk Alt kaoset rundt kåringen til tross - Norwegian ser ikke på familienes boikott som kritikk.

TIL FINALEN: Den norske lekpredikanten Hans Nielsen Hauge (1771-1824). NTB arkivfoto / SCANPIX
TIL FINALEN: Den norske lekpredikanten Hans Nielsen Hauge (1771-1824). NTB arkivfoto / SCANPIX Vis mer

- Jeg syns det blir feil å kalle det kritikk. Men kampanjen har fått mye oppmerksomhet med 200 000 stemmer og over 1000 nominerte kandidater. Prosessen har skapt engasjement, det er det ingen tvil om, sier Sandaker Nielsen, og legger til:

- Vi må ha en kvalitetssikring i bunn. Det tror vi folket har forståelse for, sier Sandaker Nielsen.

Finalekandidatene for Bergen, Stavanger og Trondheim er foreløpig ikke klare. Finalerunden - hvor folk på nytt kan gå inn å stemme - starter 11. april.

TIL FINALEN: Grete Waitz. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
TIL FINALEN: Grete Waitz. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer