Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Trond fortjener en bauta

Statsminister Jens Stoltenberg og kulturminister Trond Giske gir ikke ofte felles intervjuer, men stilte opp til en samtale om hvordan regjeringen akter å møte Fremskrittspartiets kulturpolitiske raseringsutspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  For fire år siden var dere i angrepsposisjon. Nå har Frp overtatt den rollen, og deres hovedvåpen på  kulturfeltet er alt de skal avskaffe av støtteordninger. Begrunnelsen er at slik vil «folk flest» ha  det, og at kunst og kultur er noe en selvutnevnt elite holder seg med for skattebetalernes penger. Er  det i verdioppfatningen av «folk flest» at vi finner den store forskjellen mellom Frp og den rødgrønne alliansens kultursyn og -politikk?

JS: - Det som kjennetegner «folk flest» er at de er forskjellige! Noen liker orkestre, noen spiller i  korps, noen er opptatt av bøker, noen går i museer, noen går i operaen, noen går på operaens tak, og alle har glede av det.

Kunstig motsetning 

- Siden kultur både er mangfoldig og bidrar til mangfold, mener vi at det er feil å skape motsetninger mellom «elite» og «folk flest».

TG: -  Den viktigste dimensjonen ved kulturpolitikken er den grunnleggende verdimessige tilnærmingen  til samfunnet. Jeg mener at vi har en kulturpolitikk som bygger på en helt annen respekt for folk  flest enn den Frp står for. Vi aksepterer ikke synet om at bare en liten gruppe kan ha glede av  opera, teater, symfonikonserter eller god litteratur. Vi mener prinsipielt at alle mennesker i Norge,  selv om det er forskjell på smak og behag, har mulighet til å ha glede av dette om det er  tilgjengelig og rimelig.

Bærebjelken

Dette er grunnleggende i arbeiderbevegelsen. Da Haakon Lie drev opplysningsarbeid på 1930-tallet, var kultur en viktig bærebjelke, og det handlet ikke om masseunderholdning for arbeiderklassen. Det var de fremste forfatterne, fremste komponistene og de fremste skuespillerne som skulle formidle kvalitetskultur. Dette handler om respekt for enkeltmennesket, ikke om den nedlatenheten som ligger i det å si at noe er elitekultur som ikke folk flest har greie på eller kan ha glede av. Frp mener at kulturområdet, som så mange andre, skal styres av markedet; vi sier nei, det må være noen andre grunnleggende verdier som styrer.

-Hvilke?

SLIK?: Kanskje bautaen av Giske vil se slik ut? Illustrasjon: André Martinsen
SLIK?: Kanskje bautaen av Giske vil se slik ut? Illustrasjon: André Martinsen Vis mer

TG: - Verdier som muligheten for alle til å delta, muligheten for alle til å oppleve kultur på ulike områder, muligheten til å utvikle sine egne evner. Det berører alt fra prisnivået på den lokale kulturskolen til muligheten for å kunne se profesjonelt teater til muligheten til å drive kor og korps i hjembygda.

-Med hvilke følelser er det at dere eventuelt må gi fra dere kulturdepartementet til Frp?

JS: - Men vi skal ikke det! Vi skal vinne dette valget! Av mange grunner, og en av dem er kulturpolitikken. Jeg håper at kultur-Norge i bredeste forstand vil mobilisere fordi de ser at det er mye som står på spill - en sterkere satsing enn noen gang før, satt opp mot et alternativ som ikke går for å videreføre, men aktivt svekke.

Mobilisering

I den forbindelsen vil jeg også si at Trond fortjener en bauta i kultur-Norge. Han kan få den om mange år når han går av eller gjør noe annet, men poenget er at Trond har vært en pådriver for hele denne satsingen. Han var en pådriver for å snekre sammen «Kulturløftet» da vi var i opposisjon og han har passet på som en smed i regjeringen. Han har sørget for at det har kommet mye mer penger til kulturfeltet og at kultur er blitt et «tungt» politikkområde. Det fortjener Trond ros for, men han er en så beskjeden mann, at han…..

- Stoltenberg, det er vel kjent at du gjerne vil fortsette som statsminister en god stund til. Giske, vil du gjerne fortsette som kulturminister en god stund til etter en eventuell valgseier?

TG: - Jeg synes i hvert fall at jeg har drømmejobben. For det første fordi har jeg god backing fra hele regjeringskollegiet, for det andre fordi det jo nesten bare handler om positivitet.

Gode konflikter

image: - Trond fortjener en bauta

- Det er bare glede på dette feltet. For hver krone du bruker, får du fantastiske resultater, det er få områder hvor du får så mye resultat for så små midler.

- Du må gjerne utdype gleden ved Nasjonalmuseet-saken?

TG: - Ok, det finnes noen konflikter. Men det er jo også bare positivt, egentlig. Konflikter avler  kreativitet og det er vel ikke noe sted du finner så mange sterke, meningskraftige og debattglade mennesker som på kultursektoren.

- Dere har løftet kulturbudsjettet opp på milliardnivå og bebuder mer. Synes dere at kulturlivet svarer på de økte bevilgningene på en tilfredsstillende måte? Får vi tilbake bedre kunst og kultur?

TG: - Vi får iallfall definitivt mer. Nå er ikke penger alene nok til å heve kvaliteten, kunst er en skapende prosess, du vet ikke på forhånd om dette blir godt eller ikke og derfor må du ha rom for utprøving, satsing, testing, eksperimentering. Noen ganger treffer du og skaper drømmeproduktet ditt, andre ganger lykkes du ikke så godt. Men vi ser resultater, for eksempel av satsingen på norsk film.

- Vi hører veldig ofte at kulturlivet er så og så fornøyd eller misfornøyd med kulturpolitikerne og kulturpolitikken. Men vi hører sjelden om kulturpolitikere som er så og så fornøyd eller misfornøyd med kunstnerne og kulturarbeiderne?

JS: - Det reiser en litt mer fundamental spørsmålsstilling om hva politikere skal mene noe om, og om hva som er kunstens frihet og rett til å uttrykke seg slik den selv ønsker.

Flere mål

- Som politikere har vi flere mål med kulturpolitikken. Ett er å legge til rette for å få fram kunst og kultur av høy kvalitet. Her kan det i tillegg utløses spennede ringvirkninger i form av næringsutvikling og nye arbeidsplasser.

Et annet mål handler om egenverdien av aktivitet. At for eksempel ungdom deltar i korps eller at det finnes festivaler som mobiliserer frivillighet og skaper identitet og tilhørighet, er bra, selv om det ikke alltid er den ypperste kunst som presenteres. En kunstanmelder og kulturkritiker har sitt sett av kriterier, og det respekterer jeg selvsagt. Men som politiker har du noen kriterier i tillegg, og jeg er opptatt av at det ikke er noen motsetninger der.

Løft

-For fire og et halvt år siden lanserte Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet «Kulturløftet» som en konkret og forpliktende viljeserklæring om hvordan kulturpolitikken skulle drives etter en eventuell rødgrønn valgseier ved stortingsvalget i 2005. Kommer det et «Kulturløftet, versjon 2» foran 2009-valget?

JS: - «Kulturløftet» skal fullføres i perioden 2009-14. I løpet av tre statsbudsjetter

har vi bevilget langt over en milliard kroner mer til kultur og frivillige organisasjoner og løftet kulturfeltet opp i en helt annen divisjon. Vi har gjort et historisk løft som har forandret Norge og vist at politikk spiller en rolle. Fordi Fremskrittspartiet uttrykker klarere motstand mot «Kulturløftet» enn hva vi noen gang før har sett i norsk politikk, ser vi forskjellene innen kulturpolitikken mye tydeligere enn før. Dermed blir kulturpolitikken en viktigere del av det politiske veivalget som velgerne skal foreta i 2009.

TG: -Av de 15 punktene i «Kulturløftet», er det første, «1 prosent av statsbudsjettet skal

gå til kultur» -selve bærebjelken. Den står fast og har 2014 som måldato. Flere av de 14 andre er i stor grad gjennomført lenge før 2014, og med statsbudsjettet for 2009 kommer veldig mange av dem til å være på plass. På noen punkter, som «Kulturskole for alle barn som ønsker det», gjenstår det en del, men vi kommer først og fremst til å trenge et «Kulturløftet 2.0» fordi så mye allerede er gjennomført.

Ministerbytte

- Til sist, i spalten Mine Favoritter stiller Dagbladet hver dag spørsmålet: «Hva ville du gjort hvis du var kulturminister for en dag?» Hva ville dere gjort hvis dere skulle bytte minsterpost med hverandre for en dag?

JS: - Ringt Trond Giske og bedt ham vikariere for meg….

TG: -…og jeg hadde ringt Jens.

<B>GUTTA PÅ KULTUR: Jens Stoltenberg og Trond Giske mener at den rødgrønne kulturpolitikken harforandret Norge, og vil videreføre «Kulturløftet» gjennom det kommende statsbudsjettet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!