Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trond Giske angriper fildelerne

Sammenlikner ulovlig nedlasting med å stjele en jakke. Hva mener du?

(Dagbladet.no): I forrige uke ble en 44-åring fra Fredrikstad siktet for å ha piratkopiert og spredd «Pitbullterje» på nett. Nye tall viser samtidig at fildeling blir stadig mer utbredt.

Flere har etterlyst kulturministerens engasjement i saken, men nå går Trond Giske knallhardt ut mot fildelerne.

- Om man driver med ulovlig fildeling og samtidig bryr seg om kultur, skyter man seg selv i foten. Om ikke opphavsmennene får betalt, kan det føre til at det ikke blir gitt ut flere plater eller filmer. Å laste ned en film uten rettighetshavers tillatelse er like alvorlig som å stjele en jakke i butikken, sier Giske til Dagbladet.no.

- Den viktigste kultursaken

I Sverige ble det en stor debatt om fildeling i fjor, da en 28-åring ble dømt for å ha lagt filmen «Hip hip hora» ut på nett. Undersøkelser viste at over en million svensker lastet ned musikk eller film jevnlig, og det ble også opprettet et eget piratparti.

- Problemet er at ulovlig fildeling dramatisk undergraver kulturarbeidernes inntekter. Dette er kanskje den aller viktigste kultursaken framover, fordi den gjelder fundamentet for inntektene til alle kunstnere som lager ting som kan lagres digitalt. Det berører utrolig mange mennesker, sier Giske.

- Hva kan konkret gjøres om regjeringen ønsker å stoppe fildelinga?

- Den åndsverksloven som vi vedtok i fjor er veldig tydelig på hva som er lov og hva som ikke er lov. Dermed er det full hjemmel for politi og domstoler til å tiltale og dømme disse etter de samme prinsippene som om man hadde ranet en bank eller stjålet i butikken.

Trond Giske angriper fildelerne

- Det kreves bevisstgjøring for at folk skal skjønne at ulovlig nedlasting er jevngodt med tyveri. Man må også vise at dette kan ha konsekvenser. De første sakene kan nok sette en støkk i en del, sier Giske.

- Har regjeringen engasjert seg tilstrekkelig i problemet?

- Vi har lagt loven til rette, men kan ikke dømme folk selv. I tilfelle er det et rettsmessig engasjement som mangler. I Danmark har vi blant annet sett at domstolene har pålagt nettleverandørene å stenge fildelere ute fra nettet. Jeg ser ikke bort fra at det samme kunne skje i Norge, men da må jo saken først komme opp for retten.

Avviser legalisering

Diskusjonen om fildeling er intens, og ikke alle er enig med Giske. Musikkviteren Gerd Leonhard har for eksempel tatt til orde for å legalisere virksomheten, mot økte avgifter på for eksempel bredbåndsabonnement.

Kulturministeren er ikke overbevist.

- Det måtte vært en type sosialismesystem, der man lønnet alle kunstnere likt. Det er håpløst. Opphavsmenn får allerede støtte for lovlig kopiering gjennom en rekke kollektive ordninger, men systemet kan aldri bli så stort at det legitimerer fri kopiering av ethvert åndsverk, sier Giske.

- Har du lastet ned noe ulovlig selv?

INN I DEBATTEN: Trond Giske likestiller ulovlig fildeling med det å stjele en jakke. Her et bilde fra årets Alarm-utdeling. FOTO: FRANK KARLSEN
INN I DEBATTEN: Trond Giske likestiller ulovlig fildeling med det å stjele en jakke. Her et bilde fra årets Alarm-utdeling. FOTO: FRANK KARLSEN Vis mer

- Jeg er en dårlig nedlaster. Jeg har stort sett nøyd meg med å overføre cd\'ene til min iPod.

Refser iTunes

Som iPod-bruker Giske også lagt merke til kopisperren som iTunes Music Store har på sine musikkfiler, som gjør at filene ikke kan spilles av på andre bærbare avspillere. Den liker han dårlig, og kulturministeren er enig med franske og danske politikere som vil tvinge iTunes til å fjerne kopisperren.

- Vi er for beskyttelsessystemer for å forhindre fri kopiering. Men så har da enkelte - og særlig platebransjen - gått lenger og innført kopisperrer som ikke bare er en funksjon mot massedistribusjon, men som også binder brukeren til en bestemt teknologi. Og det er jeg veldig kritisk til, sier Giske.

Han mener dette ville være det samme som om cd\'er kjøpt i en platebutikk bare fungerer med en bestemt cd-spiller.

- Om en plate bare hadde fungert på en Sony eller Philips cd-spiller, hadde det ført til et folkeopprør. Og det er jo det samme som skjer her. Det er helt urimelig.

- Dette er ikke bare dårlig i forhold til forbrukerne, men jeg tror vel også at artistene taper på det. I stedet er det eierne av teknologiplattformene som stikker av med pengene, mener Giske.

Giske varsler at åndsverksloven vil revideres fram mot 2009. Den største utfordringen er å holde den oppdatert når den teknologiske utviklingen går så fort.

- Et av de store spørsmålene er hva EU-direktivet åpner for. Ved behandlingen i fjor ble vi fortalt at det ikke åpnet for å bryte kopisperrer for å for eksempel kopiere fra cd til MP3, men vi vedtok likevel at dette skulle være lov. Nå ser vi at Frankrike og Danmark tolker direktivet enda videre, sier Giske.

Motta Dagbladets nyhetsbrev Kulturavisa på e-post:

Navn:
E-post:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling