HVEM ER ARBEIDERPARTIETS HARRY POTTER? De to andre på dette bildet, Ronny Wiltersen og Hermine Grang, er lette å plassere, mener artikkelforfatteren.
HVEM ER ARBEIDERPARTIETS HARRY POTTER? De to andre på dette bildet, Ronny Wiltersen og Hermine Grang, er lette å plassere, mener artikkelforfatteren.Vis mer

Trond Giske er Voldemort. Derom hersker det ingen tvil

Harry Potter og Arbeiderpartiforbannelsen.

Meninger

Som så mange småbarnsforeldre tidligere, er jeg fanget i Harry Potter-universet. Ikke bare gjennom bøkene og filmene, men også gjennom fysisk å gjenskape dette universet ved hjelp av LEGO. Faktisk er jeg så fanget, at jeg har begynt å overføre dette fiktive universet på mitt virkelige liv.

Her er et forsøk på å forklare Arbeiderpartiets hovedproblem ved å plassere Arbeiderpartiets fremste tillitsvalgte inn i Galtvort-systemet. Hovedproblemet kan avsløres allerede: Hvem er Harry Potter i Arbeiderpartiet?

TRONDHEIM: Den avgåtte nestlederen vil jobbe for rødgrønn seier i byen og trønder-fylket. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Derimot er det langt enklere å plassere andre. Jonas Gahr Støre ligner mest på den forfengelige professoren i svartekunster – Gilderoy Lockert/Gyldeprinz Gulmedal (egentlig var det Hugh Grant som fikk rollen, men ypperlig spilt av Kenneth Branagh i filmatiseringen), som vi møter i Mysteriekammeret. Han er mest opptatt av å se bra ut, og oppnå ære og berømmelse. Derfor stjeler han hemningsløst fra andre trollmenn, og prøver å stikke av da han snart skal stå ansikt til ansikt med selveste basilisken, før han avleverer en formel som gjør at han mister hukommelsen.

I det virkelige livet har Støre ingen tentakler til grasrota i Ap, og forstår av den grunn ingenting av partiets indre stridigheter og strukturelle motsetninger.

Trond Giske er Voldemort. Derom hersker det ingen tvil. Hvis det er noen som fremdeles tror at Trond Giske kan revitalisere Arbeiderpartiet etter endt «soning», er beskjeden klar: Glem det. Han var en gang en mektig kraft, men en som ikke klarte å balansere det mørke og det lyse, og mørknet helt.

Nå handler alt om å gjenvinne Galtvort for den foreløpig kroppsløse Giske, mens han dreper enhjørninger og vegeterer på andres kropper.

Hadia Tajik er lett som en plett å plassere i Potter-universet. Hun er legemliggjøringen av Hermine Grang. Den vitebegjærlige og pliktoppfyllende lesehesten med sin skarpe tunge og gompebakgrunn.

Men dette er også et problem som nestleder. Hun er ingen professor McSnurp, den strenge, men rettferdige lederen av Griffinghuset. Inntil bok fem (har ikke kommet lenger enn til s. 345) har hun vist få lederegenskaper, selv om hun er snarrådig.

Kjersti Stenseng og Anniken Huitfeldt har ingen så sterke karakteristikker at de kan få sin egen rollefigur.

Draco Malfang blir for puslete. Det er dog åpenbart at de må plasseres i Smygard-huset – siden de forsøker å innynde seg hos Voldemorts tilhengere, og ta plassen hans i Arbeiderpartiet.

Da blir 1000-kroners spørsmålet: Hvem er Harry Potter. Hvem er så ren i sjelen at hun eller han kan hanskes med døden uten la seg merke? Svaret må finnes i Griffinghuset. Det er der de gode kreftene på Galtvort skjuler seg.

I det virkelige livet kan Griffingene sammenliknes med de mange ordførerne i Arbeiderpartiet. Mens toppledelsen i Ap er fullstendig handlingslammet, syder det av liv og virkekraft lokalt.

Byrådsleder i Oslo – Raymond Johansen – er åpenbart Ronny Wiltersen, den modige og trofaste hjelperen til Harry. Men hvem er i stand til å bekjempe Voldemort, slik at Galtvort kan gjenfinne seg selv?

Rett fra hofta: Arbeiderpartiets Harry Potter er Ingrid Aune. Hun ble ordfører i Malvik kommune i en alder av 30 år, og er så ren i sjelen at hun fremdeles kan synge «Barn av regnbuen» og få tårer i øynene. Ingrids ambisjoner er å redde verden, og hun har etter hvert har fått tung politisk erfaring fra sine mange eventyr i ung alder. Akkurat som Harry Potter.

La valgkampen begynne.

Dette innlegget ble først publisert på artikkelforfatterens blogg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.