Trond Kirkvaag (61) døde i natt

Måtte gi tapt etter lengre tids sykdom.

(Dagbladet.no): Humorist og NRK-medarbeider Trond Kirkvaag er død, 61 år gammel.

Han døde i natt etter lengre tids sykdom, skriver NRK.

Det var i sommer det ble kjent at Kirkvaag over lengre tid hadde vært innlagt på Ullevål sykehus på grunn av kreft.

Lang karriere

Kirkvaag lagde en rekke humorprogrammer i NRK gjennom mer enn 30 år. Mest kjent er han nok for samarbeidet med Knut Lystad og Lars Mjøen i komikertrioen «KLM», og for serien «Trotto Libre», som han lagde sammen med Otto Jespersen. Sammen med de andre i "KLM" gjorde Kirkvaag også suksess i TV-serien "Brødrene Dal".

Som 22 -åring begynte Kirkvaag i NRK, og en av de første gangene han viste seg på tv-skjermen var i programmet "Smil til det skjulte kamera".

En av hans tidlige suksesser var Buffalo Bløffs internasjonale vegg-til-vegg-show fra 1973 som han lagde sammen med Jon Skolmen. Programmet vant Chaplin-prisen på Montreux-festivalen. Tre år senere vant Kirkvaag og Skolmen både gullrosen, Chaplin-prisen og presseprisen i Montreux for "The Nor-way to broadcasting", et humoristisk program om kringkastingens historie i Norge, skriver NRK.

Samarbeidet med Lystad og Mjøen startet i 1976 med Nynytt, et satiristisk nyhetsprogram som i stor grad var inspirert av britiske humorserier som "Monty Python\'s Flying Circus". I 1978 lagde trioen den første av i alt fire serier om Brødrene Dal. Andre KLM-serier inkluderer MRK Fjærsynet, Skai-TV og Nachspiel.

PRISVINNER: Trond Kirkvaag har mottatt en rekke priser for sitt arbeid. Her er han fra Gullruten i 2004. Foto: Eirik Helland Urke
PRISVINNER: Trond Kirkvaag har mottatt en rekke priser for sitt arbeid. Her er han fra Gullruten i 2004. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Vanskelig barndom

Kirkvaag fikk mye oppmerksomhet tidligere i år, da han ga ut boka "Kom ikke nærmere - jeg og far", som tok for seg det vanskelige forholdet han hadde til faren og TV-legenden Rolf Kirkvaag.

Boka skulle etter planen ikke komme ut før i september. Men på grunn av det forlaget og forfatteren opplever som et negativt  fokus i tabloidpressen, valgte de å fremskynde utgivelsen. I boka kom det blant annet fram at Trond Kirkvaags barndom var preget av frykt, og at han ble slått av sin far.

Markedsansvarlig Torgeir Husby i forlaget NRK Aktivum, som gir ut «Kom ikke nærmere», har overfor Dagbladet beskrevet boka som en sterk fortelling om det å vokse opp som sønn av Norges første kjendis.

Kirkvaag etterlater seg kone og to voksne sønner.

Trond Kirkvaag (61) døde i natt
MORSOM TRIO</B>:Knut Lystad, Lars Mjøen og Trond Kirkvaag gav ut nye Brødrene Dal-episoder i 2004.
<B>LANG KARRIERE</B>: Trond Kirkvaag begynte i NRK allerede som 22-åring.