ALT HAR SIN TID: - «20 spørsmål» forsvinner, men på nyåret kommer det et nytt underholdningsprogram med meg på fredagskvelden, sier Trond-Viggo Torgersen - her sammen med skuespiller Bjarte Hjelmeland under siste opptak av «20 spørsmål». Foto: Anders Grønneberg
ALT HAR SIN TID: - «20 spørsmål» forsvinner, men på nyåret kommer det et nytt underholdningsprogram med meg på fredagskvelden, sier Trond-Viggo Torgersen - her sammen med skuespiller Bjarte Hjelmeland under siste opptak av «20 spørsmål». Foto: Anders GrønnebergVis mer

Trond-Viggo avslører at han blir en del av NRKs gullrekke på nyåret

Legger ned «20 spørsmål» - går til NRK på fredagskvelden.

Et av NRK Radios eldste programmer, «20 spørsmål», blir tatt av lufta. I kveld var Dagbladet til stede da Trond-Viggo Torgersen spilte inn de to aller siste programmene, som skal sendes 10. og 17. desember.

Inntar NRKs fredagskveld

Men samtidig avslører den populære programlederen at han blir en del av NRK1s gullrekke på fredager.

SISTE NATT MED GJENGEN: Det aller siste panelet består av veteranene Helén Vikstvedt (til v.) og Ingrid Gjessing Linhave - og nykomlingen Bjarte Hjelmeland - med «far selv», Trond-Viggo Torgersen i front. Foto: Anders Grønneberg
SISTE NATT MED GJENGEN: Det aller siste panelet består av veteranene Helén Vikstvedt (til v.) og Ingrid Gjessing Linhave - og nykomlingen Bjarte Hjelmeland - med «far selv», Trond-Viggo Torgersen i front. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Programmet skal hete «Hvorfor det?» avslører Trond Viggo.

Egentlig så det være en hemmelighet, men via prosjektleder i underholdningsavdelingen, Øyvind Wik, som også er ansvarlig for «20 spørsmål», får Trond-Viggo Torgersen lov til å avsløre sine nye fredagsplaner.

Bonde Tusvik og Sagen

- Det blir fredag kveld, men jeg vet ikke akkurat når vi starter. Det blir en gang på nyåret, januar-februar, antar jeg. De to første programmene er i boks, og de er med Sigrid Bonde Tusvik og Tore Sagen.

FOR/NÅ: - Det  var ikke musikk med den gang Trond Kirkvaag ledet programet, sier Trond-Viggo. Bak ser vi kontrabassist Ole Marius Melhuus .
FOR/NÅ: - Det  var ikke musikk med den gang Trond Kirkvaag ledet programet, sier Trond-Viggo. Bak ser vi kontrabassist Ole Marius Melhuus . Vis mer

- Det blir temmelig utfordrende, kan jeg love, forteller Trond Viggo.

- Vi skal svare på spørsmål fra salen. Om hva som helst, sier Trond-Viggo Torgersen (64) som sammen med sin gjest må hoste opp et svar.

Er ikke trist

Den populære programlederen forteller at han også holder på å utvikle et annet større tv-prosjekt, men det kan han ikke snakke om i det hele tatt. Han er heller ikke trist for at «20 spørsmål» legges ned.

- Det er kanskje trist for publikum, sier Torgersen.

- Men alt har sin tid. Jeg har vært med siden 2004, den gang i panelet - og vært programleder siden 2012. Jeg har hatt mange slutter i livet, ting opphører, og nye ting oppstår, sånn er det, sier Torgersen.

DEPPER IKKE: - Jeg er ikke lei meg for at «20 spørsmål» forsvinner. Alt har sin tid. På nyåret kommer jeg med et underholdningsprogram, som heter «Hvorfor det?», sier Trond-Viggo Torgersen.
DEPPER IKKE: - Jeg er ikke lei meg for at «20 spørsmål» forsvinner. Alt har sin tid. På nyåret kommer jeg med et underholdningsprogram, som heter «Hvorfor det?», sier Trond-Viggo Torgersen. Vis mer

Presset ut Knut Borge

Programkonseptet er i dag det omtrent samme som da det gikk på radio fra 1947 til 1985 med Rolf Kirkvaag som programleder. Men Trond-Viggo mener likevel det har skjedd mye siden Kirkvaag hadde det.

- Mer fjas og tull nå. Det var heller ikke musikalske innslag den gang, sier han.

TRIST: Tidligere programleder Knut Borge synes det er trist at NRK legger ned «20 spørsmål». Foto: Lars Eivind Bones
TRIST: Tidligere programleder Knut Borge synes det er trist at NRK legger ned «20 spørsmål». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

I 2004 kom programmet tilbake på lufta med Knut Borge som programleder, og siden 2006 og fram til i fjor har programmet også vært sendt på tv. Borge, som mot sin vilje ble byttet ut som programleder i 2012, vil ikke virke sytete, men synes det hele virker unødvendig:

- Veldig trist

- Veldig trist at NRK fjerner 20 spørsmål fra sendeskjemaet. Jeg mener det er liv laga, og vel så det.

PØLSE MED LOMPE: - Tradisjon i «20 spørsmål» at det servers pølse og lompe med løk, ketchup og sennep, sier Trond-Viggo og byr fotgrafen på smak.
PØLSE MED LOMPE: - Tradisjon i «20 spørsmål» at det servers pølse og lompe med løk, ketchup og sennep, sier Trond-Viggo og byr fotgrafen på smak. Vis mer

Da han, etter åtte år, ikke lenger fikk lov til å lede programmet, ble programlederrollen gitt Trond-Viggo Torgersen.

- Jeg ble på sett og vis avskiltet. Det var lite hyggelig. Ut fra stabler og bunker med lytterreaksjoner jeg har fått, også da jeg måtte slutte, vitner om stor interesse for 20 spørsmål. Jeg synes det er rart at NRK ikke finner plass, en gang i uka, til et slikt tradisjonsrikt program, sier Borge.

1947-1985: Rolf Kirkvaag ledet «20 spørsmål» i nesten 40 år. Foto: Lars Eivind Bones 
1947-1985: Rolf Kirkvaag ledet «20 spørsmål» i nesten 40 år. Foto: Lars Eivind Bones  Vis mer

Fikk ros av Kirkvaag

Borge minnes da han fikk ros av Trond Kirkvaag for hvordan han overtok stafettpinnen på:

- Det var før Kirkvaag ble syk og døde.

- Jeg satte stor pris på lovordene jeg fikk fra ham, sier Knut Borge til Dagbladet.

Siden 2012, da Knut Borge mot sin vilje ble byttet ut som programleder, har Trond-Viggo Torgersen holdt styr på innsendte ord fra lyttere over hele landet.

Det aller siste panelet besto av veteranene Helén Vikstvedt og Ingrid Gjessing Linhave - og nykomlingen Bjarte Hjelmeland.