Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Trønder»:

«Trønder»-låta tar Norge med storm

- Det er fabelaktig at hele Norge synger «Æ e trønder». Hvem skulle trodd?

TRØNDELAG: Trøndelag fylkeskommune har lansert denne videoen i forbindelse med fylkessammenslåingen av Trøndelag. Video: BERRE Kommunikasjonsbyrå Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av halvannet døgn har musikkvideoen til «Trønder» blitt sett 400 000 ganger på Facebook-sida til Trøndelag fylkeskommune.

Sangen markerer sammenslåingen av Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag, og den har til nå blitt delt av nesten 7000 personer.

- Det er fabelaktig at hele Norge synger «Æ e trønder». Hvem skulle trodd? Det er eventyrlig, sier låtskriver Mads Bones til Dagbladet.

LÅTSKRIVER: Mads Bones (bildet) og Kyrre Havdal har skrevet «Trønder». De har bakgrunn fra Trøndelag Teater. Foto: GT Nergaard
LÅTSKRIVER: Mads Bones (bildet) og Kyrre Havdal har skrevet «Trønder». De har bakgrunn fra Trøndelag Teater. Foto: GT Nergaard Vis mer

Han har laget låta sammen med Trøndelag Teater-kollega Kyrre Havdal. Berre kommunikasjonsbyrå står bak den visuelle delen av prosjektet.

Kjendisfaktor

Musikkvideoen har blitt krydret med kjente og ukjente trøndere. «Sør» og «nord» foran «-trønder» blir sløyfet. Nå er det nemlig det samlede begrepet «trøndere» som gjelder - slik som det egentlig alltid har vært.

- Trøndelag er et gigafylke med et stort mangfold. Selv om identiteten er forankret, så kan «en trønder» være hvem som helst.

Musikkvideoen starter med en syngende Idar Vollvik (50). Deretter tar Petter Northug (32) over stafettpinnen - som vanlig.

SYNGER: Petter Northug er blant kjendisene som synger med på «Trønder»-låta. Foto: Skjermdump fra «Trønder»
SYNGER: Petter Northug er blant kjendisene som synger med på «Trønder»-låta. Foto: Skjermdump fra «Trønder» Vis mer

DDE-vokalist Bjarne Brøndbo (53), modell Mona Grudt (47), komiker Lisa Tønne (40), forfatter Anne B. Ragde (60) og musiker Øystein Dolmen (71) bidrar også.

«Helena» fra «Heimebane», spilt av Ane Dahl Torp (42), dukker også opp. Hennes trønderdialekt har nemlig skapt reaksjoner det siste halvåret.

Personlig favoritt

Bones forklarer at alle som er med i musikkvideoen sa umiddelbart ja til å være med.

- Det som er artig er at det ikke bare er artister som er med. Det er alltid gøy å se at folk som ikke er sangere er med og synger. Vi kliner til med Idar Vollvik og Petter Northug i første del, sier han tilfreds.

Til tross for høy kjendisfaktor, så er det den mindre kjente Sorgenfri-selgeren Odd Erling Romsdal som har sørget for hans personlige favorittbidrag. Sorgenfri har samme formål som =Oslo.

BIDRAR: Odd Erling Romsdal bidrar med vokal på «Trønder». Foto: Skjermpdump fra «Trønder»
BIDRAR: Odd Erling Romsdal bidrar med vokal på «Trønder». Foto: Skjermpdump fra «Trønder» Vis mer

- Jeg har et veldig stort hjerte for Sorgenfri-selger Odd Erling. Det smilet som han smeller av er helt nydelig. Det er så fint når han synger «om æ har famla gæli av sted, e æ her, æ e med», mener låtskriveren.

Under kokepunktet

Fylkessammenslåingen skal ha vært «en krevende og omstendig prosess», og heller ikke i Trøndelag har det gått friksjonsfritt.

- Men diskusjonen har så vidt meg bekjent holdt seg under kokepunktet, og de fleste synes det fint at «nord» og «sør» viskes bort, i begrepet, men ikke på kartet, sier Bones.

- Er det vanlig at trøndere definerer seg som sør- og nord-trøndere?

- Vel, jeg kommer fra Trondheim og har alltid kalt meg trønder. Det samme gjelder komponisten, Kyrre Havdal, og han er fra Steinkjer. Sånn sett sparker låta opp ei åpen dør, men det kler Trøndelag. Vi holder dørene åpne, vi.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Verken fra trøndere - eller fra dem som skulle ønske at de var trøndere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!