Trondheim lager sitt eget Bylarm: Vil friskmelde trønderrocken

Trondheim ble erklært død som rockeby av Thomas Seltzer og hans ekspertpanel. Nå vil Trondheim Calling vise at de fremdeles kan «levva livet».

GULLALDEREN: Åge Aleksandersen tilhører gullalderen i trøndersk musikkhistorie. I helga vil musikkonferansen Trondheim Calling mane til et samhold i landsdelen som igjen kan gi en slik gullalder.   Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet
GULLALDEREN: Åge Aleksandersen tilhører gullalderen i trøndersk musikkhistorie. I helga vil musikkonferansen Trondheim Calling mane til et samhold i landsdelen som igjen kan gi en slik gullalder. Foto: Anders Grønneberg/DagbladetVis mer

Det skapte rockedebatt høsten 2009 da det ble klart at det bare var ett eneste band fra Trøndelag som fikk spille på fjorårets utgave av utstillingsfestivalen Bylarm i Oslo. Dette førte til at NRK-programmet «Trygdekontoret», der Dagbladet var representert ved journalist og kommentator Anne Gunn Halvorsen, erklærte trønderrocken stein død.

Rockehjertet banker I helga arrangeres Midt-Norges første regionale musikkonferanse, Trondheim Calling, i trønderhovedstaden. Her er målet å vise at rockehjertet deres fremdeles banker, på tross av dødsdommen.

- Hvis man har betraktet Trondheims musikkscene kun gjennom media og Oslo, så ser jo kritikken berettiget ut. Men det er imildertid ikke så enkelt. Vi har ikke hatt noen synlig spydspisser, som Dum Dum Boys og Motorpschycho, de siste årene, men vi har ikke hatt noen musikktørke. Vi har rett og slett ikke kjent oss igjen i denne kritikken, sier prosjektleder Thomas Ryjord i Trondheim Calling til Dagbladet.

Musikkonferansen er bygd opp på samme måte som Bylarm i Oslo. Over 200 musikere og 100 bransjedelegater melder i dag sin ankomst til Trondheim for å delta på konserter og seminarer. I tillegg håper de å få besøk av festivalpublikum fra hele landet.

- Trondheims musikkscene er inne i et generasjonsskifte og vi vil vise frem hva som skjer hos oss nå. Det er uinteressant å sammenligne det som skjer nå med det som skjedde på 70- og 80-tallet, da Åge Aleksandersen regjerte. Det er historie, og nå vil vi samle musikerne i Trondheim - uansett hvilken sjanger de spiller, forteller Ryjord.

- Kan friskmeldes Men det var ikke «Trygdekontoret» og Dagbladet som slaktet dagens Musikk-Trondheim. Det var journalist Ole Jacob Hoel, en av trøndernes egne, som kritiserte Trondheim for å ha blitt akterutseilt i forhold til Bergen på kommentatorplass i Adresseavisa.

- Trondheim-rocken var inne i en bølgedal. De ble blant annet forbikjørt av Bergen som musikkby, noe jeg mente var en feil tendens. Trondheim hadde lenge et rykte på seg for å avle de beste bandene i Norge, det være seg Motorpsycho og Dum Dum Boys, men slik har det ikke vært de siste årene, sier Hoel til Dagbladet.

INITIATIVTAKER: Thomas Ryjord. Foto: Privat
INITIATIVTAKER: Thomas Ryjord. Foto: Privat Vis mer

Nå har imidlertid vinden snudd, ifølge Hoel.

- Nå er det mye spennende som skjer i byen. Trondheims musikkscene kan reise seg fra sykesenga og friskmeldes.

FRISKMELDER: Adresseavisas Ole Jacob Hoel friskmelder nå Trondheims musikkscene.
FRISKMELDER: Adresseavisas Ole Jacob Hoel friskmelder nå Trondheims musikkscene. Vis mer