FÅR BLI PÅ UBESTEMT TID: Tronsmo bokhandel trues med nedleggelse etter 42 år på Tullinløkka i Oslo. I dag ble utkastelsesdatoen utsatt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FÅR BLI PÅ UBESTEMT TID: Tronsmo bokhandel trues med nedleggelse etter 42 år på Tullinløkka i Oslo. I dag ble utkastelsesdatoen utsatt. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Tronsmo får flytteutsettelse

Oslo-bokhandelen går fortsatt en uviss framtid i møte.

(Dagbladet): Den kjente Oslo-bokhandelen Tronsmo har hatt en usikker framtid i mange år. I starten av mars ble det kjent at butikken hadde fått oppsigelsesbrevet fra Entra, og at de fra 1. august ikke lenger får holde til i sine nåværende lokaler.

Årsaken til oppsigelsen er at Entra håper å kunne rive bygningen for å bygge et nytt universitetsbygg. Tronsmo har protestert på oppsigelsesbrevet.

Tirsdag ettermiddag møttes partene for å diskutere saken på nytt.

Blir ikke kastet ut i august Kommunikasjonsdirektør i Entra, Tom Bratlie, opplyser til Dagbladet at selskapet vil være fleksible på utkastelsesdatoen.

- Denne saken kommer til å ta litt lenger tid enn antatt. Vi har orientert Tronsmo om at de kan bli der en stund til. Vi har også gitt innspill på hva vi kan gjøre for å hjelpe dem å finne nye lokaler.

- Når må de eventuelt ut?

- Det vil avhenge av videre behandling av reguleringsplanen. Vi prøver å gjøre det vi kan for å finne en løsning, sier Bratlie, og fortsetter:

- Vi jobber for å sikre at universitetet forblir i Oslo sentrum. Samtidig prøver vi å finne løsninger som også Tronsmo kan leve med.

Styreleder i Tronsmo, Bjørn Smith-Simonsen, er lettet over Entras beslutning, men påpeker at de fortsatt vil kjempe for å beholde lokalene på Tullinløkka i Oslo.

- Vi har fått bedre tid på oss, og det er bra. Hva som skjer videre er uvisst, men vi gir oss ikke, sier han til Dagbladet.

Hjelp fra kommunen Siden utkastelsen ble kjent har mange uttrykt sin forargelse over at Tronsmo risikerer å stenge dørene. Blant annet har Oslo-byråd Hallstein Bjercke sagt at han vil hjelpe bokhandelen.

Tirsdag formiddag møtte han daglig leder i Tronsmo, Eva Stenlund Thorsen, for å diskutere om, og hvordan, han og Oslo kommune kan være med på å hjelpe bokhandelen framover.

VIL HJELPE: Byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke (Venstre) møtte tirsdag Tronsmo for å snakke om hvordan han og Oslo kommune kan hjelpe bokhandelen. Der ble de enige om at han skal skrive brev til Entra for å prøve å påvirke dem til å utsette utkastelsesdatoen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL HJELPE: Byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke (Venstre) møtte tirsdag Tronsmo for å snakke om hvordan han og Oslo kommune kan hjelpe bokhandelen. Der ble de enige om at han skal skrive brev til Entra for å prøve å påvirke dem til å utsette utkastelsesdatoen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Der ble de blant annet enige om at Bjercke denne uka skal skrive et brev til Entra, der han skal be om at Tronsmo får bli i bygget i Tullinløkka lenger enn til 1. august.

- Det er et vanskelig tidspunkt for dem å flytte. Høsten er en bra periode for dem rent omsettingsmessig, og det er vanskelig for dem å flytte rett etter sommeren, sier han.

- Ikke veldig vanlig I tillegg til brevet håper han å kunne bidra til løsninger på lengre sikt. Bjercke har øynene åpne for om det kan finnes kommunale lokaler Tronsmo kan få til rådighet, eller om Tronsmo kan få støtte økonomisk.

- Dette har vi avtalt å ha en dialog framover på, sier han, og legger til:

- Vi er veldig opptatt av å bevare Tronsmo. Det er en viktig kulturaktør i Oslo, og hvis vi kan bidra med hjelp så vil vi gjerne det.

- Er det vanlig at Oslo kommune hjelper butikker på denne måten?

- Det er ikke veldig vanlig, og vi har ikke gjort det ennå, men det er vanlig at vi har en dialog med kulturinstitusjoner i Oslo. Det gjorde vi da Baardar-akademiet flytta, og da Øya-festivalen måtte finne et nytt sted å være. Tronsmo er en viktig kulturaktør, og fikk også Oslo kulturpris for to år siden, sier han.