Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tronsmo nekter å godta Entras oppsigelse

Forteller eiendomsgiganten Entra hvor skapet skal stå.

KJEMPER VIDERE: Tronsmo gir seg ikke, og tar opp kampen mot eiendomsgiganten Entra. Her fra butikkens 40-års feiring, hvor irske Brian Larosche spilte naken. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
KJEMPER VIDERE: Tronsmo gir seg ikke, og tar opp kampen mot eiendomsgiganten Entra. Her fra butikkens 40-års feiring, hvor irske Brian Larosche spilte naken. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I et brev til Entra, som Dagbladet har fått innsikt i, avviser Tronsmo oppsigelse av leiekontrakten. 

Tidligere denne måneden ble det klart at eiendomsselskapet Entra sier opp leieavtalen med bokhandleren Tronsmo på Tullinløkka i Oslo, for å rive bygget og føre opp et stortstilt byggeprosjekt forespeilet Universitetet i Oslo.

Fristen for å bestride utkastelsen er 11. april.

Godtar ikke oppsigelse Tronsmo har havnet på lister over verdens beste uavhengige bokhandlere, og en rekke offentlige personer har tatt til orde for å bevare butikken

Bokhandleren varsler nå Entra at de ikke godtar oppsigelsen. 

«Etter vår oppfatning er ikke oppsigelsen saklig begrunnet, og den er egnet til å påføre oss skade uten grunn» heter det i brevet. 

Kastes på gata - Vi gjør dette for å vinne tid. Det er ikke riktig å si opp folk fordi man bare håper å kunne rive en gård. På Tullinløkka i Oslo er det ikke særlig sannsynlig at man får rive bygårder, sier styreleder i Tronsmo Bjørn Smith-Simonsen. 

«Dersom vi godtar utkastelsen, vil det, gitt at Entra ikke får innvilget rivetillatelse, kunne medføre at vi uten grunn påføres betydelige utgifter til å lete etter nye lokaler og i verste fall blir sittende med en ny, meget dyrere, leiekontrakt», skriver Tronsmo videre i brevet til Entra.

Sjefen for den populære bokhandleren sliter med å finne nye lokaler, og håper nå å få mer tid å rutte med før bøkene hans kastes ut på gaten. Han liker dårlig at Entra vil kasta Tronsmo ut før de i det hele tatt vet om bygget bokhandleren holder til i kan rives.

Vanskelig leiemarked - Det rasjonalle for Entra er å utsette utkastelses til de har en rivningstillatelse. Vi sliter fælt med å finne nye lokaler. Vi trenger et sentrumsnært lokale mellom 400 og 600 kvadratmeter, hvor halvparten er kjeller for å få leieprisen ned. Vi har leita i årevis, sier Smith-Simonsen. 

- Er du mer optimistisk nå?

- Nei, jeg er forlegger og en forlegger på være pessimist. Men jeg kan ikke forestille meg at Tronsmo blir nedlagt. Det er ikke så mange kulturaktører som oss i Norge, og vi trenger alle vi har. Nå venter vi på svar fra Entra mens vi kikker etter et nytt sted å være. 

Entra: - Tronsmo er informert Eiendomsselskapet Entra bekrefter til Dagbladet at Tronsmos brev er registrert.

- Vi har mottatt brevet fra Tronsmo, og vil ta stilling til dette. Entra og UiO ønsker å samle Det juridiske fakultet i ett bygg i Tullinkvartalet. Vi ønsker raskest mulig å kunne realisere planene om et nytt bygg for studentene som per i dag er spredt på åtte ulike lokasjoner, forklarer Ina Helen Østby, kommunikasjonsrådgiver i Entra Eiendom.

Østby sier Entra har informert Tronsmo fortløpende i prosessen. 

- Allerede da Entra kjøpte eiendommen ble Tronsmo informert om at vi ønsket å utvikle kvartalet. Vi imøtekom den gang deres ønske om at de kunne sitte der så lenge det lot seg gjøre.

Hun sier Entra jobber sammen med Tronsmo for å finne nye lokaler til bokhandleren, noe styrelederen i Tronsmo bekrefter overfor Dagbladet.

- Vi har nå kommet til det punktet at vi for å sikre fremdriften i planene har valgt å si opp leieforholdet. Entra håper at det finnes en løsning både for Tronsmo og et samlet byuniversitet i Oslo sentrum. Vi er i dialog med Tronsmo for å vurdere alternative løsninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling