SLUTT: Tronsmos tid i disse lokalene kan være forbi. Men den høyt skattede bokhandelen vil klage på utkastelsen og vurderer søksmål mot Entra. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SLUTT: Tronsmos tid i disse lokalene kan være forbi. Men den høyt skattede bokhandelen vil klage på utkastelsen og vurderer søksmål mot Entra. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Tronsmo vurderer å gå til sak mot Entra

Har engasjert kjendisadvokat.

(Dagbladet): Det har vært usikkert hva som vil skje med den tradisjonsrike, uavhengige bokhandelen Tronsmo på Tullinløkka i Oslo, etter at Entra avsluttet leieforholdet forrige uke.

Tronsmo, som er kjent for sitt velkuraterte utvalg av blant annet tegneserier, kultromaner, musikk- og kunstbøker, må være ute av lokalene innen 1. august i år.

Det har skapt sterke reaksjoner, og daglig leder Eva Stenlund Thorsen har uttrykt sin bekymring for Tronsmos framtid dersom de ikke finner nye lokaler.

Ser på muligheter Styreleder i Tronsmo, Bjørn Smith-Simonsen, vurderer alle muligheter.

- Det er ikke noe nytt i dag akkurat, men vi er ute og ser på lokaler jevnlig. Det må vi jo. Men vi skal bestride utkastelsen, og har engasjert advokat Cato Schiøtz for å se hva vi kan gjøre, sier Smith-Simonsen til Dagbladet.

Schøitz er en høyt profilert høyesterettsadvokat og kjent som ivrig boksamler. Han bekrefter at han har sagt ja til oppdraget, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Smith-Simonsen mener Entra har sagt opp leieavtalen på for tynt grunnlag. I oppsigelsesbrevet skriver Entra at «årsaken til oppsigelsen er at vi håper å kunne starte opp med å rive eksisterende eiendommer for å bygge et nytt universitetsbygg».

- Det er ikke tilstrekkelig. Det er hvert fall et forhold som vi åpenbart kan ta fatt i, sier styrelederen.

Vurderer søksmål Fristen for å bestride utkastelsen er 11. april. Ifølge Smith-Simonsen håper de å levere klagen allerede før påske.

- Vil det være aktuelt med søksmål?

- Vi er litt usikre på om vi må gå til sak, eller om det holder å bare klage. I den grad vi lykkes med den vil det gi oss bedre tid, og det kan bety mye. Samtidig er det litt tidlig å si om vi går til sak. Vi bruker de mulighetene vi har, og prøver å opptre klokt og fornuftig så langt det er mulig.

Dagbladet har vært i konakt med kommunikasjonsrådgiver Ina Helen Østby i Entra Eiendom AS, som ikke ønsker å kommentere saken.

Østby har tidligere fortalt at Entra har hatt dialog med Tronsmo og hatt et ønske om å bista med å finne nye lokaler, men at dette ikke har ført fram.

Butikk av samme type Ifølge styrelederen er målet at Tronsmo skal være en butikk av samme type som i dag - også om 50 år, og ligge i Oslo sentrum.

- Har det vært aktuelt at aksjonærer skal subsidiere videre drift i nye lokaler?

- Aksjonærer har alltid hjulpet økonomisk når det har vært nødvendig, men de siste ti årene har Tronsmo klart seg på egenhånd. Vi er avhengige av å få drivverdige leievilkår, og det er ikke et Tronsmo-problem. Vi håper undrenes tid ikke er forbi, for vi vil veldig gjerne bli på Tullinløkka.

Terje Thorsen, ansvarlig for tegneserieavdelingen på Tronsmo, forteller at det har kommet mange henvendelser og tips til nye lokaler, men foreløpig ikke noe som har ledet fram til en løsning.

Han har ikke oversikt over hvor mange henvendelser Tronsmo har fått de siste dagene, men at de har kommet både på telefon, epost, Facebook og direkte i kassa i bokhandelen.

- Vi har fått noen henvendelser og flere tilbud, men ingen har passet vårt bruk, sier han, uten å ville gå inn på hvor lokalene ligger, eller hvem som har henvendt seg.

TAR KAMPEN FOR TRONSMO: Advokat Cato Schiøtz. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TAR KAMPEN FOR TRONSMO: Advokat Cato Schiøtz. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer