Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tronstad er en glemt helt

Nå får Espen Klouman Høiner spille ut hans dramatiske historie i «Kampen om Tungtvannet».

(Dagbladet): Rett etter nyttår er det klart for storsatsningen «Kampen om Tungtvannet» på NRK.

Der har Espen Klouman Høiner (33) en av hovedrollene som professor Leif Tronstad, som var sentral i den norske motstandskampen.

- Han er en krigshelt som ikke har blitt så veldig kjent, så det føles bra at hans historie får komme fram gjennom denne serien, sier Klouman Høiner selv.

Selvmordsoppdrag Ingeniøren Tronstad var en av initiativtakerne til selve tungtvannsanlegget Vemork på Rjukan. Da det ble klart at tyskerne hadde skumle hensikter med tungtvannet, ble hans kompetanse livsviktig.

I 1941 flyktet han til Storbritannia og ble sentral i planleggingen av dristige aksjoner mot tungtvannsmaskineriet.

- Mange av aksjonene under krigen var jo rene selvmordsoppdrag, ofte var flukten i etterkant av aksjonene veldig løst planlagt. Det er klart at det var vanskelig for de ansvarlige å sende dem ut på slikt. Det som gjør Vemork-aksjonen så spektakulær er jo at alle gutta faktisk kom fra det med livet i behold, sier Klouman Høiner.

Imponert Klouman Høiner har via Tronstads sønn Leif jr fått lese Tronstads detaljerte dagboknotater fra krigsdagene. Han har også støttet seg på Olav Njølstads biografi «Professor Tronstads krig».

- Det virker som han var en person som tålte press. Han var en naturlig leder, men samtidig veldig uformell. Han kunne troppe opp på døra hos britiske ministre fordi han ikke hadde særlig tålmodighet med byråkratiet, forteller Klouman Høiner.

Han har opparbeidet stor respekt for Tronstad.

- Man blir jo imponert, hva var det han ikke kunne? Han var både en politisk engasjert fyr, internasjonalt anerkjent vitenskapsmann og uredd motstandsmann, sier Klouman Høiner.

Dramatisk slutt Skuespilleren spilte hovedsakelig inn sine scener mot britiske skuespillere i Praha, og fikk føle på hvordan det var å ikke kunne være med når de norske gutta reiste ut.

- De fleste andre holdt på med sitt oppe i fjellet ved Rjukan, og slik følte nok Tronstad det også. Han skrev om at det var smertelig at han ikke fikk delta i strid selv, men han var for viktig i London, sier Klouman Høiner.

Tronstads liv kom til en dramatisk slutt da han likevel deltok i en aksjon like før krigens slutt. Under aksjonen ble Tronstad skutt og drept.

- Det var rørende å lese notatene som ble sendt vedrørende hans død. Plutselig blir den formelle tonen veldig personlig, og det er åpenbart at Tronstad betød mye for motstandsfolkene og de allierte, avslutter Espen Klouman Høiner.

I 1947, to år etter sin død, ble Tronstad dekorert med Norges høyeste utmerkelse, krigskorset med sverd.

«Kampen om tungtvannet» har premiere 4. januar.

SPILLER KRIGSHELT: Espen Klouman Høiner går inn i rollen som professor Leif Tronstad. Foto: NRK / Privat
SPILLER KRIGSHELT: Espen Klouman Høiner går inn i rollen som professor Leif Tronstad. Foto: NRK / Privat Vis mer