Tropez-artistene

St. Tropez er champagne. St. Tropez gjør livet verdt å leve. Verden er mitt hjem, men uten Saint-Tropez var jeg ingenting, roper Luigi.

Han sitter naken i solsteika, overskrevs på sin japanske Harley-Davidson-etterlikning.

- Få med at jeg er verdens beste bartender, og at om sommeren lever jeg på en diett av Perrier og champagne. Ser jeg bra ut nå? spør han og skyver brystkassa fram under trutmunnen.

HVILKEN DAG DET ER spiller ingen rolle. Det har det ikke gjort i Saint-Tropez siden Roger Vadim skapte Brigitte Bardot og «Og Gud skapte kvinnen» her for snart et halvt århundre siden. Siden har den lille provencalske landsbyen ved Middelhavet vært fast stoppested for verdens jetsett, designere på jakt etter inspirasjon, paparazzifotografer og skuelystne turister. I vinterhalvåret er det 5000 faste innbyggere her. I sommerhalvåret kan antall besøkende komme opp i 100000 om dagen. Noen kommer for å bli sett - som Luigi. Resten av oss kommer for å se.

YMCA DUNDRER over høyttaleranlegget på strandrestauranten La Voile Rouge. Ei dame i 50-åra danser tett, men ustøtt med en gutt i tjueåra. Ikke et øyeblikk slipper hun det rosa sugerøret som går fra munnen og ned i champagneflaska. En blondine i designerbikini, matchende gjennomsiktig strandkjole og gul boa danser med venninner med store bryster og lange bein mellom krystallglassene på et bord hvor lunsjen trekker ut. De mannlige gjestene slåss om boaen. Så avløser hissig fiolinmusikk homse-popen. Det er bare tjue minutter siden sist, men gledeshylene når nye hysteriske høyder når opptoget av menn i badebukser med romerske hjelmer og plastsverd, isbøtter og enorme champagnekjølere nok engang toger gjennom folkemengden. Så smeller det i champagnekorker og singler i krystallglass. Noen hviner av fryd, andre av kulden fra isbitene som smelter straks de når solbrune rygger.

- Du skal ikke drikke champagne - du skal dusje i den, gliser Cedric fra Genhve.

Han tar fram en konvolutt fra den klissvåte skjortelomma, og drar opp arket som viser hvor mye champagne han har dusjet seg selv og vennene sine i hittil i dag. Tidspunktet er et sted mellom lunsj og middag. Foreløpig er Cedrics champagnekostnader på litt over 57000 franc - ca 70000 norske kroner.

- Hvorfor bruker du så mye penger på dyr champagne som du ikke engang smaker på?

- Det er en lang historie. Ring meg, så snakker vi om det, sier han, og legger til:

- Du kan godt kysse meg - jeg fylte 29 år for to dager siden. Kan jeg spandere et glass champagne?

- DRIKK! Det er på huset, sier Nano og setter nye champagneglass på bordet.

- Synd dere ikke kom før. George Michael var her for en halvtime siden, men han var så trøtt at han dro hjem.

Veggene i Nanos bar er dekket av bilder av Nano - Nano med George, Nano med Brigitte Bardot, Nano med en supermodell, Nano med mektige platedirektører, Nano med blonde damer med ballongpupper, Nano med Elton John, Nano med franske TV-stjerner og Nano med Joan Collins.

- Hun er her nede nå. Kanskje dere ser henne på gata. Hun er mye i havnen.

Etterpå får vi bekreftet det siste: Noen kjenner en homse som overrasket Alexis på do med silketrusene på knærne. Det skal ha vært like før han ble omvendt.

I BAREN PÅ lystbåthavnens eneste hotell «koker det», som det heter når prognosene for en skikkelig Saint-Tropez-kveld er gode. På dette hotellet bor kjendisene, ifølge hotelldirektøren, som ønsker diskresjon. Ifølge bartenderen er designeren Armani en av de faste gjestene. Nå har et yacht--firma gjort om havnen nedenfor hotellbalkongen til et gedigent champagneselskap. Ei gruppe som likner på Gipsy Kings står på en kongeblå scene og spiller sanger som Gipsy Kings pleier å spille. I et hvitt telt står en Mercedes 2003-modell, som ingen egentlig skal se ennå. Den skal koste tre millioner franc og er større enn en Rolls. De som verken er invitert til champagneselskapet eller tar kveldens aperitiff på eget yacht-dekk, er tilskuere til dem som tar aperitiffen på eget dekk eller ramler inn i baren på Sube.

- Har dere hørt om den popgruppa? hvisker bartender Pierre og peker mot en gjeng med smokingkledde gutter og jenter kledd i de siste kreasjonene fra designerbutikkene i gatene bak havna. Midt blant dem sitter en gutt som ser ut som han ikke kan være fylt tjue. Det er ham jentene er interessert i prate med. Vi har ikke hørt om verken ham eller kameratene, men vi tar bilde. For sikkerhets skyld.

Ved midnatt markerer yacht-selskapet champagnepartyet med et gedigent fyrverkeri. Det spares selvfølgelig ikke på noe. Samtidig avslutter en av Saint-Tropez'faste sommergjester sitt private party på odden utenfor byen sitt private selskap på samme måte. Alle er enig om at hans fyrverkeri er enda større og enda vakrere.«Som vanlig», sies det.

- CHAMPAGNE! MER CHAMPAGNE! roper amerikaneren med oljepengene over silkeduken mellom beina på magedanserinnen. Det er 18 år siden Mick Jagger giftet seg med Bianca akkurat her. I magasinet Tribune de Saint-Tropez er det bilder av Naomi Cambell og Don Johnson da de var innom i forrige uke. Nå er hotell Byblos utkledd til arabiske netter. Kelnerene og det sirkulerende tremannsorkester er kledd i kjortler og fesser. Tre magedanserinner i stadig nye paljettantrekk sørger for bordunderholdningen. Prins Charles som er tremenning eller muligens fetter til prins Charles av England velter stolen sin når en danserinne tar hånden hans og drar ham over de persiske teppene mot dansegulvet ved svømmebassenget. Verken den veltede stolen eller den lettkledde, kroppskontaktsøkende danserinnen får ham til å miste fatningen: Han poserer og smiler til fotografene som snubler seg rundt dem. Vi får mer champagne og hever glassene:

- CHEEERS - SALUT - SKÅL! Kan noen please ordne så jeg får møte Brigitte Bardot! Det er alt jeg mangler, roper den amerikanske oljemillionæren.

- I forrige uke var Aqua-Lene her. Veeldig sprek jente altså, sier Lise fra Oslo, som sitter på samme bord.

- Ja, og den svenske kongefamilien så vi jo også, sier sønnen Knut Gustav.

- Silvia er nydelig. Og svenskekongen er så god. Han hadde rød bukse og så nesten sjenert ut, sier Lise.

Så står prinsen ved bordet vårt:

- Så dere er journalister? Så interessant. Dere må bare ta bilde, sier han.

Mellom bordene på restaurant La Romana et par kvartaler unna fotograferes det også. En rik tysker som ingen egentlig vet hvordan har blitt rik, er den største attraksjonen, sammen med kveldens tre mannekenger og vår venn Luigi med motorsykkelen. Jentene vrikker seg mellom det Versace-inspirerte interiøret i stadig nye og mer utfordrende antrekk: Gjennomsiktige drakter, bikinier og svarte lakk-kreasjoner med tilhørende pisker. Luigi vrikker etter med stadig nye champagneflasker til kveldens gjester.

I VIP-loungen på CAVES DU ROY, nattklubben som ifølge kjennere er en av verdens beste, dominerer bodyguards med propp i øret og bule under jakka det ene hjørnet av dansegulvet. Ryktene svirrer. Noen tror det er sønnen til den mexicanske presidenten som drar i paljettkjolen til ei jente som danser på et podie.

- Men i forrige uke var både Jack Nicholson og Rod Stewart her, forteller Knut Gustav fra Norge.

DET ER EN NY DAG PÅ strendene utenfor Saint-Tropez. Innerst i skyggen på La Voile Rouge sitter som alltid restaurantsjef Paul kledd i hvit lin med en sigar i munnviken og ser at alt går rett for seg. Det gjør det: Champagnedusjene er like våte, like hyppige og like dyre som dagen før. De rosa halvlitersdrinkene med tequila og jordbær har fortsatt mintgrønne sugerør, og guttene hans treffer riktige gjester i hodet når de heller bøtter med isvann over gjestene ned fra den hvite bokseringen over baren.

Under en stråparasoll på en annen strandrestaurant sitter maleren Corbassihr i underbuksa. Han har tilbragt hver eneste sommer i Saint-Tropez siden 1949. Ute i verden er han ifølge seg selv kjent for å ha solgt bilder både til Guggenheim-museet i New York og til fyrstefamilien i Monaco. I Saint-Tropez er han kjent for å sprøytemale unge jenter på stranda. Nå har han Eva som neppe er en dag over 20 ved sin side, han har en sologul nylonparykk på størrelse med en liten trekrone på hodet, han drikker rosévin, og han ser ut som han kjeder seg.

- Jeg orker ikke det champagnestyret de driver med der borte - det er stupid , sier han irritert.

- Hvorfor har du på deg gul parykk på stranden?

Han ser dumt på meg.

- Hvorfor? Fordi det var party i går, selvfølgelig. Vil du ha et glass rosé?

Full fest
Og etter lunsj: Dans.
Aftenantrekk
Hektisk natteliv
Antrekk: Gult hår, selvsagt.
Båter til begjær og millioner
Oss champagnedusjere imellom.
Kvinner, vin og...
Fransk flørt