Tror Alexander kan bli musikal-stjerne

Andrew Lloyd Webber roser Rybak.

MOSKVA (Dagbladet): – Du kommer sikkert til å synes jeg er litt småfrekk som sier dette, men det første som slo meg da jeg så Alexander Rybak var at han hadde vært en perfekt hovedrolleinnehaver i «Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat», sa den britiske musikalkongen da Dagbladet møtte ham i Moskva i går.

Lloyd Webber, som hadde en av sine første, store suksesser med musikalen om den bibelske Josef, deltar i kveld som Grand Prix-artist og -komponist for første gang.

Han har skrevet låta «It’s My Time» sammen med den Grammy-belønte amerikanske låtskriveren Diane Warren.

Den framføres av 21 år gamle Jade Ewen, som sammen med norske Alexander Rybak anses for å være blant de store favorittene i årets Eurovision Song Contest.

Musikalrolle
Både Ewen og Lloyd Webber har mange godord å si om det norske håpet.

– Kanskje du skulle gitt ham en rolle i en av dine musikaler?

– Jeg er enig. Hadde han vært med i talentshowet jeg arrangerte i fjor, «Any Dream Will Do», tror jeg faktisk han hadde vunnet, sier den adlede musikalkomponisten, som i flere år har funnet nye stjerner til Londons musikalscener gjennom populære BBC-programmer.

– Han er en veldig søt gutt, og har åpenbart gode sjanser i Eurovision, mener Lloyd Webber.

Jade Ewan kaller sin norske konkurrent for litt av en skøyer, og er særlig imponert av at han både har skrevet låta og spiller fiolinen selv.

– Han er definitivt en av mine sterkeste konkurrenter, men jeg ønsker ham all mulig hell og lykke, sier hun.

I går ble det gjennomført to generalprøver på MGP-showet, og Alexander Rybak gjorde sine saker bra.

– Sikrere og sikrere
– Jeg synes Alexander blir sikrere og sikrere for hver prøve. Samtidig er han en sånn type som gjør det aller best når det er alvor, sier fjorårets NRK-kommentator, Hanne Hoftun, til Dagbladet.

En av Norges største MGP-entusiaster, Dagblad-eksperten Inge Solmo, tror Norge har gode muligheter i kveld, men advarer mot å ta seieren på forskudd.

– Rybak har gode muligheter til å bli blant topp fem og han kan vinne, men han kan også ryke ut med bare 10-12 poeng, sier Solmo.

– Du vet aldri i denne konkurransen. Selv om Rybak er storfavoritt, kan østeuropeerne plutselig finne på noe annet.

Vurdert ut fra semifinalene tror Solmo at Bosnia-Hercegovina kan bli en joker. Han ser også Frankrike, Storbritannia og Island som vinnerkandidater.

– Hellas er også en favoritt. Grøss og gru! Det er sikkert noen som synes Sakis er sexy, men herregud da, jeg synes han er så patetisk og en parodi på seg selv, sier Solmo.

Han er på plass i Moskva for å oppleve finalen i Olympiastadion – med ny dress for anledningen.

– Jeg gleder meg!

Jurybråk
I går ble det klart at megastjerna Philipp Kirkorov trekker seg fra den russiske MGP-juryen, men han nevner ikke Alexander Rybak med et eneste ord i begrunnelsen.

Han peker i stedet på sitt mangeårige vennskap med den greske MGP-artisten Sakis, sin aktive rolle i MGP-miljøet og sine nære bånd til noen av deltakerne.

– Alt dette kan få deltakerland til å stille spørsmål ved objektiviteten til den russiske juryens avgjørelse, sier Kirkorov, som skapte overskrifter på grunn av sitt møte med Alexander Rybak tidligere i uka. I danske Ekstra Bladet ble dette opptaket til NRKs vorspielprogram framstilt som en «vodkafest».

Nasjonale juryer er gjeninnført i årets MGP. Etter flere år der TV-seernes stemmer har avgjort poengfordelingen får nå juryene, som består av kjente musikk- og underholdningsbransjefolk, halvparten av makta.

Andrew Lloyd Webber,