TIL RETTSSAK: Eric Clapton saksøker en Bergens-klubb for én million kroner for urettmessig bruk av et bilde. Advokatene hans mener klubben har brutt åndsverkloven. Foto: SCANPIX / AP /Charles Rex Arbogast
TIL RETTSSAK: Eric Clapton saksøker en Bergens-klubb for én million kroner for urettmessig bruk av et bilde. Advokatene hans mener klubben har brutt åndsverkloven. Foto: SCANPIX / AP /Charles Rex ArbogastVis mer

Tror Clapton vil tape rettssaken fordi han er utlending

Krever én mill. av norsk nattklubb.

(Dagbladet.no): Torsdag skrev Dagbladet.no at Eric Clapton saksøker Bergens-nattklubben Ricks for én million kroner, for urettmessig bruk av et bilde i en avisannonse.

Claptons advokater hevder i stevningen at bildebruken var et brudd på den norske åndsverkloven.

Gjelder bare nordmenn
Men det er én hake ved det. Åndsverkloven gjelder i utgangspunktet bare for nordmenn. Det var konklusjonen i en lignende rettssak i Hålogaland lagmannsrett, der dommen falt 23. januar i år.

The Arctic Challenge (TAC) og den amerikanske snowboarderen Andy Finch krevde erstatning for urettmessig bruk av et bilde av Finch i OL-søknaden til Tromsø 2018. Finch tapte saken både i tingretten og lagmannsretten, etter at retten slo fast at åndsverkloven ikke gjaldt for ham, som utlending. Dermed ble saken et spørsmål om såkalt ulovfestet personvern, hvor retten foretok en interesseavveining til fordel for Tromsø 2018.

- Hadde han vært norsk, hadde åndsverkloven spilt inn, sier Finch' advokat Joakim Marstrander til Dagbladet.no.

Han viser til en lignende sak han jobbet med i 2007, da Terje Håkonsen ble tilkjent 240 000 kroner av DnB Nor eiendom etter at selskapet uten samtykke brukte et utøverbilde av ham på forsiden av et reklamebilag.

Vurderer å anke
Men på grunn av Finch-dommen, mener Marstrander at også Eric Clapton kan få problemer med å få gjennomslag for kravet sitt.

- Her er det en lagmannsdom som ikke gir ham beskyttelse på lik linje med norske borgere, sier Marstrander.

Han mener dommen er feil, og sier at TAC og Finch nå vurderer å anke saken videre til Høyesterett.

- Vi mener at åndsverklovens paragraf 45c handler om at det rett og slett er vanlig skikk og bruk å spørre om lov til å bruke et bilde. Vi mener i utgangspunktet at både Clapton, Madonna, Michael Jackson eller Andy Finch må spørres om lov. Unntaket må være dersom bildet viser en fullstendig ukjent person som er umulig å identifisere. Det er slike grunner jeg mener ligger bak, når lovgiver har valgt å ikke inkludere utlendinger, mener Marstrander.

I åndsverkloven heter det at loven «gjelder avbildning av person som er eller har vært bosatt i riket».

Forskjellsbehandling
Men også Claptons advokater mener at Åndsverkloven må gjelde for ham, selv om han ikke er norsk. I stevningen argumenterer de ved hjelp av EØS-avtalen, som forbyr forskjellsbehandling av næringsinteresser på bakgrunn av nasjonalitet.

- Vi mener at det ikke er grunnlag for ulikebehandling i denne saken, sier Morten Foros Krohnstad ved advokatfirmaet Schjødt, som representerer Eric Clapton.

- EØS-avtalen gjelder jo ikke min klient, som er amerikansk statsborger. Men det kan nok være et poeng i Clapton-saken, sier Joakim Marstrander.

- Uavhengig av det, mener jeg det ikke finnes noen gode grunner til å forskjellsbehandle menneskers personvern. Det er ganske spesielt at vi har et lovverk som forskjellsbehandler på denne måten, sier han.

TAPTE RETTSSAK: Amerikaneren Andy Finch vant The Arctic Challenge i Tromsø i 2004. Men han ble ikke begeistret da Tromsø 2018 brukte et bilde av ham i OL-søknaden sin.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
TAPTE RETTSSAK: Amerikaneren Andy Finch vant The Arctic Challenge i Tromsø i 2004. Men han ble ikke begeistret da Tromsø 2018 brukte et bilde av ham i OL-søknaden sin. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer