Derren Browns «The Push»

Tror de må drepe for å slippe fengsel. Egentlig er alt løgn

I filmen «The Push» tester Derren Brown hva som skal til for å få helt vanlige folk til å ta livet av et menneske. Det skaper Twitter-storm.

TRAILER: Derren Brown er Netflix-aktuell med filmen «The Push». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): ADVARSEL: Vil du ikke vite noe om innholdet i dokumentaren? Ikke les videre!

Hvor lett lar du deg påvirke av gruppepress? Det er spørsmålet deltakerne i illusjonisten Derren Browns «The Push» blir tvunget til å finne svaret på. Med hjelp fra flere titalls skuespillere som følger et strengt manus, lurer han fire intetanende deltakere i fella: For å redde seg selv må de dytte en mann ned fra taket.

Filmen har vekket sterke reaksjoner etter at den ble lansert på Netflix i februar. Tre av deltakerne viser seg nemlig å være i stand til å drepe et annet menneske.

På Twitter spør en bruker om ikke de tre som trodde de hadde drept noen har utført et drapsforsøk, mens en annen skriver at «de er i all vesentlighet mordere».

- De fleste blir påvirket

Det er vanskelig å stå imot gruppepress, mener Henning Bang, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo. Mennesker er sårbare når vi risikerer å havne på kant med de rundt oss.

- Sannheten er at enkelte av oss i liten grad lar oss påvirke av gruppepress. Hvis en jævel sitter og leser dette og tenker «det stemmer ikke!», så kan det godt hende. Men flesteparten av oss blir påvirket, sier Bang til Dagbladet.

Jo større del av gjengen som er enige, jo vanskeligere er det å si dem imot. Med en gang noen flagger et annet synspunkt, blir det enklere for alle som er uenige, mener han.

- Det er en kjempeforskjell på om det er en gruppe uten unntak, eller om det finnes én annen person som ikke er enig med flertallet. Det minsker gruppepresset mye mer enn du skulle tro, sier Bang.

Vil bli akseptert

Selv om ingen er helt ufølsomme for gruppepress, er den viktigste faktoren hvor opptatt vi er av å bli akseptert, mener psykologen. Har du vanskelig for å si imot hvis det er en risiko for å bli støtt ut eller mislikt? Da kan du lettere bli påvirket av gruppepress.

- Vi er villige til å innta standpunkter eller gjøre ting vi er imot hvis det er en risiko for at vi blir utstøtt eller mister anseelse av en gruppe som betyr mye for oss, sier Bang.

SOSIALT EKSPERIMENT: Youtuber Coby Persin ønsket å rette fokus mot arrangerte barneekteskap ved å utføre et sosiale eksperiment på Times Square i New York. Video: Coby Persin Vis mer Vis mer Vis mer

- Ganske forstyrra

En annen grunn til at vi lett lytter til flertallet kan være at vi ikke er helt sikre på hva som er sant og usant, forteller Bang.

- Vi bruker andre for å kalibrere hva som er riktig og galt. Hvis en kompakt majoritet sier «Nei, der tar du feil», så blir de fleste ganske forstyrra.

Dette kaller Bang normativ påvirkning, og mange har lett for å bøye seg og tvile på om det er de som har rett.

- Noen har en glede av å stå på sitt og gå imot alle, men mange begynner å lure.

Juks og fanteri

Selv om «The Push» skal være «ekte», i den betydning at deltakerne er helt intetanende om det sosiale eksperimentet som foregår rundt dem, har Brown manipulert også denne situasjonen, ifølge Newsweek.

Tidligere har han blant annet imponert ved å kaste kron og mynt ti ganger, og få ti kron på rad. Dette fikk han til ved å filme i time etter time, helt til han klarte det, skriver Newsweek.

Selv om det er mindre lureri i produksjonen av «The Push», får man se i filmen at mulige deltakere siles for oppviglere. De som ikke var villige til å reise seg eller sette seg når en bjelle ringte og alle andre gjorde dette, ble sortert ut. ​

Selvfølelsen spiller inn

Hvem som sier nei og står på sitt, handler nemlig om personligheten vår. Noen er bedre utrustet til å si nei, mens andre lett famler, mener Bang.

- Folk som er veldig selvstendige og er trygge på seg selv, tåler i større grad å stå imot andre selv om man risikerer å ikke bli likt. Det har mye med selvfølelse å gjøre, sier Bang.

Det er også forskjellig hvor mye vi tar farge av miljøet vi er i, forteller han. Dette kalles feltavhengighet, og det er stor variasjon fra person til person hvor mye vi påvirkes av omgivelsene.

- Jeg er selv fra Bærum, men har en tendens til å snakke med a-endelser når de rundt meg gjør det, mens andre er seg selv helt uavhengig av hvem de er sammen med, sier Bang.

- Dekker Netflix terapi?

Mens mange hyller Brown for en tankevekkende film, er andre bekymret for den psykiske helsa til deltakerne.

«Jeg lurer alltid på hvordan type støtte folk får etter å ha vært med på et Derren Brown-program. Selv om du ikke faktisk drepte noen, trodde du 100 prosent sikkert at du gjorde det. Han sikter på «post-traumatisk vekst», men kan vel ikke lykkes hver gang?» skriver en bruker. «Har de folka det ok? Dekker Netflix terapi etterpå?» spør en annen.

Likevel går det tilsynelatende bra med Chris Kingston, den ene av deltakerne som ikke var villig til å drepe.

Både han og selskapet hans har omtalt Netflix-premieren for «The Push» i humoristiske ordlag på Twitter, og til bransjebladet Print Week sa Kingston at han kunne tenke seg Derren Brown som selskap på en øde øy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer