<strong>POLITISK:</strong> Kjartan Fløgstad er kjent for sine politiske romaner, og han er forberedt på å få en del reaksjoner på boka som kommer til høsten. Foto: THOMAS HAUGERSVEEN
POLITISK: Kjartan Fløgstad er kjent for sine politiske romaner, og han er forberedt på å få en del reaksjoner på boka som kommer til høsten. Foto: THOMAS HAUGERSVEEN Vis mer

Tror den nye boka kan vekke debatt

Les utdrag fra Kjartan Fløgstads nye roman «Nordaustpassasjen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les et utdrag fra «Nordaustpassasjen» her.

(Dagbladet): Kjartan Fløgstads nye roman følger opp politiske temaer både fra «Grand Manila» og «Grense Jakobselv». Han er forberedt på at den kan vekke debatt.

- Boka handler om to små gutter som blir evakuert under den spanske borgerkrigen. Den ene sendes til Mexico, og den andre til det som da var Sovjetunionen. Så følger romanen livene til disse to på hver sin kant. Jeg prøver å fortelle noe om hvordan erfaringer fra det 20. århundre følger oss inn i det 21., sier Kjartan Fløgstad til Dagbladet.

Politiske temaer
I utdraget du kan lese i dag, er den ene av guttene underveis på den lange veien fra Spania til Norilsk — en gruveby i Nordishavet — under Gulag-tiden.

- Jeg har vært en del både i Finnmark og østover mot Sibir. Jeg har også hatt et livslangt forhold til Latin-Amerika, og kjenner verdensdelen godt. I forfjor var jeg en stund i Mexico. Boka har blitt til etter flere reiser jeg har hatt, sier han.

- Også er det noen politiske temaer som jeg ikke ble ferdig med i «Grand Manila» og «Grense Jakobselv», og som denne følger videre. Men dette er ikke et politisk traktat. Jeg tror det er en ganske fargerik og — får jeg håpe — spennende historie, legger han til.

«Grand Manila» og «Grense Jakobselv» har fått svært gode kritikker og regnes som hovedverk i Fløgstads forfatterskap. Begge tar utgangspunkt i historiske hendelser. Førstnevnte beskriver oppveksten til fem arbeiderklassegutter fra industristedet Sauda, mens «Grense Jakobselv» handler om andre verdenskrig og den norske overklassens bånd til nazismen. Boka skapte debatt da den kom for tre år siden, særlig rundt Fløgstads manglende kildehenvisninger ved bruk av historisk forskning.

Kan vekke debatt
Han er forberedt på at innholdet i hans nye roman også vil skape en del reaksjoner.

SOMMERBOKA I DAGBLADET

Hver lørdag i sommer presenterer Dagbladet utdrag fra høstens mest imøtesette romaner.

23. juni: Kjartan Fløgstad, «Nordaustpassasjen»

30. juni: Gunnar Staalesen,
«Der hvor roser aldri dør»

7. juli: Anne Holt,
«Skyggedød»

14. juli: Lars Saabye Christensen,
«Sluk»

21. juli: Trude Marstein,
«Hjem til meg»

28. juli: Ingvar Ambjørnsen,
«Natten drømmer om dagen»

4. august: Henrik Langeland,
«Hauk og due»

11. august: Vigdis Hjorth,
«Leve posthornet!»

18. august: Per Petterson
«Jeg nekter»

25. august: Ari Behn,
«Skyt meg, elsk meg»

- Det er vanskelig å spå, men jeg mener den har stoff i seg til å kunne vekke debatt, knyttet til forståelsen av historien i dag og i morgen, sier Fløgstad og viser til at romanen har en tidslinje som strekker seg fra den spanske borgerkrigen og forbi dags dato.

- I et intervju med Dagsavisen nylig, antydet du at romanen bærer preg av å være skrevet etter 22. juli?

- Det var en hendelse som preget alle i Norge, også meg selv. Jeg tror jeg vil si det slik at den prøver å forstå det som hendte på en måte som ikke har vært så framme i offentligheten, sier Fløgstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer